Trump i lynaktion: Straffer Argentina og Brasilien med nye toldsmæk - og sender sviner til USA's centralbank

392171_16_9_large_632.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
02. dec 2019 KL.13:15

Den amerikanske præsident Donald Trump har kickstartet sin politiske uge i Det Hvide Hus med at smække en ny straftold på al stål og aluminium, der er importeret fra de to pressede sydamerikanske økonomier Argentina og Brasilien.

Og han sender også en sviner til sin egen centralbank, Federal Reserve, for at være alt for nølende med at sænke renten.

To tweets indenfor ét minut

Alt det i en buket på to tweets, der er udsendt med mindre end ét minuts mellemrum.

"Brasilien og Argentina har stået i spidsen for massive devalueringer af deres valutaer, hvilket ikke er godt for vores farmere. Derfor, med øjeblikkelig virkning, vil jeg genindføre told på al stål og aluminium, der sendes ind i USA fra de lande," skriver Trump på Twitter.

Trump fortsætter i det næste tweet:

"Federal Reserve burde også handles således, at lande - og dem er der mange af - ikke længere udnytter vores stærke dollar ved yderligere at devaluere deres valutaer. Det gør det meget hårdt for vores produktionsvirksomheder og landmænd at eksportere deres varer på fair vis. Sænk renten og løs op, Fed!"

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, understreger, at det er den slags pludselige indfald fra den amerikanske præsident, der gør tingene svære i verdensøkonomien.

"Det er op ad bakke"

"Det er op ad bakke at få gang i virksomhedernes investeringer, når spillereglerne hele tiden bliver ændret. En tilfældig mandag morgen ryger der lige told på lande, som har gjort som USA ellers opfordrer til, nemlig ladet valutaen flyde," skriver Las Olsen på Twitter.

Han fortsætter:

"Det er en af grundene til ekstremt lav rente."

Trump pillede ellers Brasilien og Argentina ud af sin omfattende toldaktion på stål og aluminium overfor udlandet, fordi der blev opnået en handelsaftale med de to lande.

Real og peso er faldet

Det er lidt uklart, hvorfor Trump starter denne uge med en ny omgang straftold. I sidste uge faldt den brasilianske real ganske vist til et nyt lavpunkt overfor dollaren, da Brasiliens økonomiminister signalerede, at han ikke var så bekymret for udsving i valutaen.

Argentinas peso fald også i sidste uge, men landet står også midt i en alvorlig økonomisk krise.

Noget tyder på, at præsidenten er utilfreds med, at Brasilien og Argentina har overtaget en del af den amerikanske eksport af landbrugsvarer til Kina, der lige nu er centrum for Trumps handelskrig.

Nyder godt af Trump-krig mod Kina

Kina har lavet gengældelsesaktioner mod USA og har hævet tolden på amerikanske varer som soyabønner. Det giver Brasilien og Argentina en fordel i konkurrencen med de amerikanske farmere om at sælge varer til Kina.

(opdateres)