Trump har angiveligt skrevet under på en handelsaftale med Kina: Her er detaljerne, der styrer markederne

392822_16_9_large_478.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
13. dec 2019 KL. 9:48

Selv har Donald Trump fredag foreløbig intet sagt. Men angiveligt har præsidenten underskrevet den såkaldte phase one-aftale med Kina, der inddæmmer handelskrigen og øjeblikkeligt stopper en eskalering i weekenden.

Såvel Wall Street Journal som Bloomberg slår fast, at den amerikanske præsident har underskrevet aftalen. Europæiske aktier stiger over en bred kam fredag morgen. Både på grund af at frygten for et lammet Underhus i London er fjernet efter torsdagen valg, og fordi der er sendt hvid røg op fra den langvarige handelskrig mellem Kina og USA.

I Wall Street Journal er det en af præsidents rådgivere, Michael Pillsbury, der oplyser, at han har talt med præsidenten. Trump har fortalt, at USA for det første ikke indfører ny straftold på import fra Kina, som det længe har været varslet, og at USA ruller halvdelen af den eksisterende straftold tilbage.

Entusiastisk præsident

Ifølge oplysninger fra præsidenten til Michaer Pillsbury skal Kina til gengæld love at købe for mindst 50 mia. dollar landbrugsvarer som især sojabønner, svinekød og kyllinger, i løbet af 2020. Kina skal også købe andre varer. 

Michael Pillsbury oplyser, at USA fredag vil offentliggøre, at man reducerer noget af straftolden i "goodwill gesture". Ifølge rådgiveren er Trump "entusiastisk og optimistisk over dette gennembrud." 

Meddelelse i dag

Bloomberg skriver, at Trump torsdag mødtes med en række af sine handelsrådgivere, der præsenterede aftalen for ham. Og at han derefter har underskrevet den. En officiel meddelelse ventes senere på dagen fra Washington.
Ifølge anonyme kilder er rammen for aftalen skrevet færdig, men mangler at blive omsat til en juridisk bindende tekst. En talsmand for Det Hvide Hus vil over for nyhedsbureauet intet sige.

Det seneste budskab fra Trump selv, der skal sige ja eller nej til den aftale, der er aftalt på højt niveau, var et tweet torsdag, hvor Trump skrev, at USA og Kina er meget tætte på en aftale. Han gav, mod sædvane, udtryk for, at begge parter ønsker aftalen.

En aftale mellem de to stridende parter, der samtidigt er verdens to største økonomier, har tidligere været meget tæt på, hvorefter Donald Trump i sidste øjeblik har trukket stikket.

Kritisk korsvej

Flere ledende demokrater advarer Trump mod at indgå den omtalte aftale, der angiveligt slet ikke omfatter det opgør med Kinas statsstøttede industri og industripolitik, som mange medlemmer af Kongressen kræver.

Demokratiske Kongresmedlemmer har i et brev til Trump advaret om, at man står ved en "kritisk korsvej", og at USA skal kræve indrømmelser på "afgørende strukturelle udfordringer, der kun bliver vanskeligere at imødegå."

Senatorerne Chuck Schumer, Ron Wyden og Sherrod Brown, skriver, ifølge Bloomberg, at "regeringen må være stærk over for den kinesiske regering, hvis man ikke får fundamentale indrømmelser. Alt andet end en betydningsfuld, gennemførlig og vedvarende aftale vil være alvorlig og uacceptabel for det amerikanske folk."