Trump benåder og formilder straf til flere bag økonomisk kriminalitet

396301_16_9_large_115.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
19. feb 2020 KL. 9:56

USA's præsident Donald Trump har benådet flere personer, der står bag økonomisk kriminalitet, herunder den korruptionsdømte tidligere Illinois-guvernør Rod Blagojevich og Michael Milken, der er kendt som "junkbond-kongen". 

Det skriver Financial Times og Reuters

Ifølge førstnævnte har i alt fire personer fået formildet deres straf, mens syv er blevet såkaldt benådet.

For to uger siden blev præsidenten i Senatet frikendt i rigsretssagen mod ham, og ifølge Financial Times er benådningerne Trumps seneste forsøg på at håndtere det, han mener er uretfærdigt i det amerikanske retssystem.

I 2011 blev Rod Blagojevich idømt 14 års fængsel efter en lang række korruptionssager. I 2012 begyndte han at afsone sin straf, hvilket vil sige, at han først skulle løslades i 2026. Men ifølge Financial Times har Donald Trumps benådning betydet, at Blagojevcich nu bliver løsladt, selvom sagen ikke bliver fjernet fra hans straffeattest.

”Han har siddet i fængsel i otte år, lang tid. Han virker som en meget rar person, jeg kender ham ikke,” sagde præsidenten tirsdag, ifølge Financial Times. 

beslutningen kritiseret

Beslutningen er blevet kritiseret af både demokrater og republikanere, skriver Reuters. 

”Blagojevich er billedet på korruption i den offentlige sektor i Illinois, og ikke en gang har han vist nogen anger for sin klare og dokumenterede historik af forbrydelser, som underminerede den tillid, vælgerne har vist ham,” har fem republikanske kongresmedlemmer skrevet i en fælles udtalelse, ifølge Reuters.

Michael Milken, der også er kendt som ”junkbond-kongen” blev i 1990 idømt ti års fængsel for kursmanipulation og børstilsynet i USA har bandlyst ham på livstid. Han har ifølge Financial Times afsonet omkring to års fængsel, fordi han samarbejdede med myndighederne.

Siden da har Michael Milken arbejdet som filantrop bl.a. inden for kræftforskning.

”Vi har Mike Milken, som har gjort et fantastisk stykke arbejde for verden med al sin forskning inden for kræft. Han har betalt en høj pris, betalt en meget hård pris,” sagde Trump tirsdag, ifølge Reuters.

I sidste uge vakte Trump harme, efter han kritiserede en foreslået fængselsstraf til sin tidligere rådgiver Roger Stone, som er anklaget for at lyve for Kongressen og true vidner.

”Det her er en forfærdelig og meget uretfærdig situation. De rigtige forbrydelser var på den anden side, men intet sker med dem. Kan ikke tillade den denne retsvildfarelse!” skrev Trump på Twitter i sidste uge.