Top-SFer: Drop Danske Bank

Politik
Eksklusivt for kunder
31. aug 2011 KL. 7:24

Tag dine penge ud af Danske Bank. Sådan lyder opfordringen fra skatteordfører og medlem af SFs ledelse Jesper Petersen til de Danske Bank-kunder, der ønsker en rød regering efter valget.

SF-ordføreren henviser til, at storbankens over en million kunder er med til at betale de borgerlige partiers valgkamp. Det skriver Berlingske.

"Alle, der ønsker en ny regering, skal tage med i deres overvejelser, om de virkelig vil være kunder i en bank, som giver penge til de borgerlige. Hvis man gerne vil have en ny regering, må det da være bittert, at ens gebyrer og renter bliver brugt til at holde de borgerlige ved magten," siger Jesper Petersen til Berlingske.

Han tilføjer, at der findes hjemmesider som mybanker.dk, hvor man som kunde kan taste sine lånebehov ind, og på den måde se, hvilke andre banker, der har de bedste tilbud.

"Hvis der er en af de muligheder, som rimer på, at man slipper for at give penge til Lars Løkke og Pia Kjærsgaard, så synes jeg da, at man som SF-vælger skulle overveje, om ikke det var en god idé," siger Jesper Petersen.

Banker støtter med to mio. kr. i år

Han skiftede selv Danske Bank ud med Arbejdernes Landsbank, da han i 2000 var utilfreds med, at Danske Bank støttede ja-partierne op til euro-afstemningen.

Danske Banks partistøtte bliver sammen med andre bankernes donationer samlet i »Finanssektorens Forening til Støtte af et Sundt og Konkurrencedygtigt Erhvervsliv« (FFKE) - en forening under bankernes brancheorganisation, Finansrådet. Foreningen har de senere år sendt større bidrag til især Venstre og de Konservative.

"Jeg regner med, at vi lander tæt på to mio. kr. i år," har Jørgen A. Horwitz, bestyrelsesformand for FFKE, tidligere på året fortalt til Morgenavisen Jyllands-Posten, som har afdækket partistøtten op til valget.

Hvor mange af pengene, der kommer fra Danske Bank ønsker pressechef Kenni Leth ikke at fortælle, lige som han heller ikke vil forholde sig til dagens SF-udmelding.

Netto støtter indirekte

Det vil Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, derimod gerne. Og han ser rødt.

"Jesper Petersen burde pakke de skingre opfordringer væk. Fagbevægelsen indrykkede sidste år annoncer til en værdi af 100 mio. kr., men derfor anbefaler jeg da ikke de 40 procent af fagbevægelsens medlemmer, der stemmer borgerligt, til at melde sig ud," siger Kristian Jensen.

Også en række andre erhvervsvirksomheder har tradition for at støtte de borgerlige partier. Blandt andet A.P. Møller-Mærsk, der ejer Netto, Føtex og Bilka.

Jesper Petersen, skal man som rød vælger så også lade være med at handle i Netto?

"Jeg synes selv, at det er mærkværdigt, at jeg som kunde i Netto indirekte er med til at støtte de borgerlige. Hvis folk var mere bevidste om det, ville der måske også være et andet folkeligt pres for, at der ikke var den sammenhæng. Men jeg er ikke selv hellig med det overhovedet," siger han.

Men vil du forbyde private firmaer at støtte politiske partier?

"Nej, det har man lov til. Men SF arbejder for mere åbenhed om partistøtte," siger Jesper Petersen og tilføjer, at han ikke vil fordømme de venstrefløjsvælgere, der er trofaste mod Danske Bank eller de øvrige banker i FFKE.

Arbejdernes Landsbank støtter Socialdemokraterne med 250.000 kr. i år, men det mener Jesper Petersen er helt OK, fordi det foregår for åbent tæppe.

Kilde: Berlingske