Thulesen Dahl om Løkkes forsøg på en midterregering: “Jeg tager det som et stunt fra afdelingen for spøg og skæmt”

382608_16_9_large_845.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
06. jun 2019 KL. 8:27
DF-leder Kristian Thulesen Dahl har svært ved at tage Lars Løkke Rasmussens tur til dronningen torsdag helt alvorligt.

Ikke på grund af mangel på respekt for den proces, der skal føre til en ny regering. Men mest fordi han ikke ser den store mening med det, Lars Løkke Rasmussens plan: At anbefale en regering hen over den politiske midte med Venstre som medspiller.

“Jeg tager det som et stunt fra afdelingen for spøg og skæmt. Som jeg har orienteret mig, så ser det ud til at de partier, der i valget har sagt, at de vil finde en løsning med Mette Frederiksen, de har flertallet. Og hvorfor skulle de ikke ønske, at hun får serveretten, altså førstechancen for at danne en regering. Og så virker det lidt mærkeligt, at Lars Løkke trækker det her kort. For mig at se er det et forsøg på at kommunikere med baglandet. Det viser, at Lars Løkke Rasmussen ikke giver op. Han har jo sagt, at han er klar til at gå alle veje, hvis det betød, at han selv havde en rolle at spille. Det er det forunderlige ved det her valg. Venstre har fået en flot fremgang, og det virker som om, at den kommer, fordi der er en samling omkring at det ikke skal være Mette Frederiksen. Måske har Venstre fået nogle stemmer på den konto. Måske er det hvad han forsøger at udnytte ved at rykke frem som han gør nu.”

Hvilket forløb ser du for dig nu?

“Jeg opfatter det, der sker nu (at Løkke går til dronningen og anbefaler en regering dannet over midten, red.) som en mellemstation, vi under alle omstændigheder skal igennem. Lars Løkke vil gøre, som han siger. Og så vil et flertal i stedet pege på Mette Frederiksen som forhandlingsleder, og så får hun stafetten.”
 
Vil du bakke Løkkes projekt op?

“Vi vil ikke risikere at pege på en regeringskonstellation, der omfatter de Radikale.”

Samtidig påpeger Kristian Thulesen Dahl, at der internt i Venstre vil være brudflader:


“Det er jo mærkeligt. Tænk på: I Lars Løkkes parti der sidder eksempelvis Inger Støjberg. Og er der nogen, der har taget kampen med Det Radikale Venstres udlændingepolitik, er det Inger Støjberg – i øvrigt sammen med os. Hun er nu medlem af et parti, hvis formand nu byder op til en regeringskonstellation, der muligvis kan inkludere De Radikale.”

Er du i gang med at invitere Inger Støjberg til at blive DF'er?


“Nej-nej. Det kan hun selv finde ud af hvad hun vil.”

Hvem peger Dansk Folkeparti på som statsminister?

“Vi peger på Lars Løkke Rasmussen som mulig forhandlingsleder. Men det er klart, at det bliver under nogle forudsætninger. For vi vil ikke risikere, at vi med vores mandater indirekte er med til at støtte en regering, hvor De Radikale pludselig sidder. Men jeg opfatter det hele som en stunt fra Løkkes side. Han er jo klar over, at de fire røde partier peger på Mette Frederiksen. Og så får hun serveretten. Og så er det jo først hvis det bryder sammen, at der kommer en ny diskussion.”
 
Ser du et langvarigt forløb for dig?

“Jaja. Hvis man skal tage de ting, der er sagt i valgkampen for pålydende. Så bliver det svært. Der er jo givet løfter fra de forskellige partier, der går i hver sin retning. Så nogen kommer til at æde store kameler, hvis det her skal lykkes. Men det kan de sikkert også finde ud af at gøre. For hvis magten er inde for rækkevidde, så vil der nok også være en stor lyst til at række ud efter den. Men så er det klart, at så skal vi også være nogen, der er klar til at gå i haserne af dem og afsløre de brud på valgløfterne, som de kommer til at begå.”

En egentlig valgfest blev det aldrig rigtigt til i Snapstinget på Christiansborg, hvor Dansk Folkeparti havde hovedkvarter DF-leder Kristian Thulesen Dahl gav sit interview efter en lang aften, hvor partiet med lederens ord formåede “at hygge sig,” selv om nederlaget er smerteligt. Dansk Folkeparti endte med 8,8 pct., mere end en halvering i forhold til valget i 2015.

Hvordan har du det med nederlaget?

“Nederlaget gør rigtigt, rigtigt ondt. Og vi er nødt til at tage en grundig snak om, hvad vi har gjort forkert, så vi kan få en større opbakning i fremtiden. Det er svært at sige, at vi kunne have grebet tingene an anderledes undervejs. Topskat og højere pensionsalder var områder, hvor vi var nødt til at tage nødvendige kampe. Det var områder, hvor vi havde en klar politik, hvor vi ikke ønskede regeringen gik den anden vej.”

Hvad er der gået galt?

“Vi har ikke været gode nok til at afstemme forventninger og resultater. Når vi får et valgresultat som det, vi fik i 2015, så kommer der en meget stor forventning til hvad vi kan levere til danskerne. Og det har vi ikke været gode nok til at få formidlet. Jeg tror, at vi er løbet ind i mange problemer på en gang. Der er eksempelvis opstået nye partier, der har taget vælgere. S henter nogen af dem tilbage, der var skuffede over dem i 2015. Og på toppen af det er der så nogen, der er skuffede over det, vi fik i gennem. De troede, at vi kunne få mere igennem.”

Hvilken rolle har jeres flirt med Socialdemokraterne spillet i nederlaget?

“Det har gjort os sårbare overfor angreb om, hvorvidt vi svigtede det blå Danmark. Men i forhold til indflydelse på Christiansborg har det skaffet os en pensionsaftale inden valget. Vi kunne presse regeringen ved at tale med S. Det har givet os bedre resultater end vi ellers havde kunnet få. Men det har været svært at formidle.”

Det er milde ord jeres nederlag taget i betragtning …

“Jamen, jeg tager jo ansvaret på mig. Vi har gjort ting galt. Men vi er også blevet ramt af meget på en gang. Havde vi ikke haft en række nye partier, der havde budt sig til samtidig, så havde vi måske klaret os hæderligt. Men vi er også blevet ramt af, at vi ikke har afstemt de forventninger, der var til os.”

Hvordan skal I komme videre nu?

“Vores politik og dna ændrer vi ikke på. Men vi skal have en diskussion om, hvordan vi forholder os til den nye parlamentariske situation, der kommer nu. Jeg vil gerne rundt og tale med vores tillidsfolk, som laver en masse arbejde for os. De skal høres i den proces. Og så skal vi i ledelsen af partiet kunne lægge en strategi for, hvad vi skal gøre. Skal vi søge aktivt indflydelse på en rød blok, der ser ud til at få et stort flertal. Eller skal vi gå i opposition for med indirekte indflydelse holde dem til det, de har lovet.”

Er jeres problem ikke, at I er kommet ud af trit med befolkningen?

“Nej. Slet ikke. Det kan man ikke sige. Vi står fast på vores politik både når den er meget populær og når den er knap så populær hos vores vælgere.”

I er halveret under din ledelse. Hvordan kan du være sikker på, at du er den rette leder?

“Det er jeg ret sikker på. Jeg har ledet partiet frem til en kæmpe valgsejr i 2015 og nu til en vælgerlussing i 2019. Det er ikke min ære, at vi fik så stor en fremgang i 2015. Nu får vi så et vælgersmæk, hvor vi er gået kraftigere tilbage end vi havde drømt om. Men jeg er overbevist om, at vi kommer os. Vi kommer til at gå frem igen, og det gør vi, fordi folk ved hvor de har os.”

Når jeg spørger, er det fordi det normalt sker i andre partier med så store vælgerlussinger, der tager partilederen konsekvensen af det og går …

“Ja. Men jeg har det stik modsat. Hvis jeg skal gå, skal det være på baggrund af, at vi er i god gænge og i fremgang. Det der med at kaptajnen på broen smutter, når der er krise. Intet er nemmere end at stille sig op og sige: Tak for Jeres arbejde. Og så lade partiet tilbage i vildrede. Det var min pligt at være her i 2015 med det fantastiske valg. Og det er min pligt at stå her nu, hvor vi får en vælgerlussing – og så lave en plan for, hvordan vi får fremgang igen. Vi skal finde ud af, hvordan vi kommer os bedst muligt. Og så er spørgsmålet, hvordan rød blok vil agere – hvilken attitude, de vil møde med. Men det er klart, at det er en mulighed, at dansk folkeparti skal være det parti, der er i stand til at se, om S viger fra det, de har lovet. For der er ingen tvivl om, at S har taget stemmer fra DF igen, fordi der er vælgere der har troet på, at hun ikke vil ændre den udlændingepolitik, Mette Frederiksen har lagt frem. Og de bliver slet skuffede, når S skal levere på de løfter.”

Hvem vil du pege på, når du skal til dronningen – hvilken regering vil du anbefale?

“Vi gør det, vi har lovet danskerne. Det var at vi ville pege på Lars Løkke Rasmussen. Det får ikke den store konsekvens, og så må vi tage den derfra. Men vi gør, som vi har lovet danskerne.”

I har været med til at slide blå blok ned og sikre at det måske bliver Mette Frederiksen, der kommer ind som statsminister. Hvad siger du til det?

“De kampe, vi har taget har været med til at slide danskernes tillid til det borgerlige projekt. Det vil vi sætte os i lønkammeret og fundere over, hvordan vi kommer videre.”

Fortryder du dit nære samarbejde med Mette Frederiksen?

“Nej, for det har givet os større indflydelse for os undervejs. Men det har gjort det sværere at forklare, hvor vi stod. Det har gjort det lettere for andre at kritisere os for at det var svært at se, hvor vi stod. Så det gav indflydelse men det gjorde det samtidig sværere at forklare hvad vi gjorde.”

Kan man forestille sig, at det samarbejde med Mette Frederiksen vil fortsætte – eksempelvis hvis De Radikale er helt umulige for hende at arbejde med. Kan du forestille dig at pege på hende?

“Nej. Det har jeg svært ved at forestille mig. Men nu sætter vi os ned og filosoferer over det her. Det er der brug for. Så kører tingene ikke bare videre som om intet var sket. Overvejelsen handler om, hvorvidt vi skal samarbejde med rød blok – eller om vi skal gå i opposition.”