Thorning: Vi skal ikke betale andres gæld

236087_16_9_large_682.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
27. jun 2012 KL.18:44
Danmark skal ikke risikere at betale for andre EU-landes gæld. Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) onsdag aften i Bruxelles, dagen inden startskuddet går til et todages EU-topmøde, hvor spørgsmålet om solidarisk gældshæftelse risikerer at blive et af de helt store slagsmål.

"Det betyder dybest set, at når man beder danskerne om at arbejde mere eller gennemgå reformer, at de så skal tænke på, om man i andre europæiske lande arbejder lige så hårdt, og om de har lige så hårde reformer, som vi har."

"Derfor er vi ikke umiddelbart interesserede i, at danskerne skal hæfte for andres gæld," siger Thorning.

Så der er grænser for solidariteten?

"Der er grænser for, hvor meget jeg vil bede danskerne om at hæfte for andre landes gæld og under hvilke betingelser," siger hun.

Thorning lægger sig dermed på samme linje som den tyske forbundskansler, Angela Merkel, som er dybt skeptisk over for idéen om de såkaldte euroobligationer.

Spørgsmålet er aktuelt i forbindelse med et stort punkt på EU-topmødets dagsorden om hele den økonomiske og monetære unions fremtid.

Thorning understreger, at hun har "stor respekt" for den måde, eurolandene har ageret på det seneste halve år, hvor flere lande - især Grækenland - har bøvlet med store økonomiske problemer.

"Det har været beslutning på beslutning, som også har været ganske svære, om at vise solidaritet med hinanden for at hjælpe hinanden i eurozonen. Jeg har meget stor respekt for, at solidariteten stadig eksisterer på europæisk plan," siger statsministeren.

Hvor stor en del af en eventuel bank- og finansunion, Danmark bliver en del af, tør Thorning endnu ikke spå om.

"Lad os nu se. Der er ikke nogen tvivl om, at noget af det vil være for eurolandene og noget for de 27, og så må vi tage stilling til det på det tidspunkt."

/ritzau/