Theresa May vil overbevise EU om at udskyde brexit: "Denne forsinkelse er en personlig fortrydelse for mig"

378757_16_9_large_90.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
21. mar 2019 KL.15:10

Den britiske premierminister håber torsdag at overbevise EU's stats- og regeringschefer om at godkende en udskydelse af brexit til 30. juni.

Det siger hun ved ankomsten til EU-topmødet i Bruxelles, hvor EU's ledere skal afgøre, om Storbritannien får lov at udskyde brexit.

"Denne forsinkelse er en personlig fortrydelse for mig, men en kort udsættelse vil give Parlamentet tiden til at træffe en endelig beslutning, som leverer resultatet af folkeafstemningen," siger Theresa May.

Det er blevet nødvendigt for premierministeren at bede om en udsættelse af den oprindelige udtrædelsesdato 29. marts, efter at det britiske underhus to gange har afvist den udtrædelsesaftale, May har forhandlet på plads med EU.

Men forud for mødet har bl.a. formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, lagt op til, at en udskydelse bliver betinget af, at Underhuset vedtager aftalen i starten af næste uge. Ellers står Storbritannien over for no deal-scenariet.

"Det, der er afgørende, er, at Parlamentet leverer resultatet af folkeafstemningen, og at vi leverer brexit til det britiske folk. Jeg håber inderligt, at vi kan gøre dette med en aftale. Jeg arbejder stadig på at sikre, at Parlamentet kan vedtage en aftale, så vi kan udtræde på en ordnet måde," siger Theresa May.

Forud for topmødet står tre spørgsmål om en udsættelse endnu åbne.

Det første er, om EU's stats- og regeringschefer overhovedet vil godkende en udskydelse. Beslutningen om at udskyde skal træffes enstemmigt, og det er derfor ikke umuligt, at et eller flere lande kan blokere.

Det næste er, hvor lang en udskydelse kan blive. Theresa May har bedt om en udsættelse til 30. juni. EU har i stedet krævet til, at briterne skal være ude 23. maj, hvis ikke Storbritannien deltager i Europa-Parlamentsvalget, der starter den dag.

Tredje spørgsmål er, om EU stiller en godkendelse af udtrædelsesaftalen i Underhuset som betingelse for udskydelsen, sådan som Donald Tusk lægger op til.

For Theresa May bliver det især afgørende at overbevise den franske præsident, Emmanuel Macron, der forud for mødet har lagt en hård linje over for briterne. May og Macron skulle have mødt hinanden i Bruxelles forud for topmødet, men må efter en ændring af ankomsttidspunkter nu mødes i periferien af topmødet, oplyser Downing Street 10.