Theresa May har ikke givet op: Vil have brexit-aftale vedtaget inden seks dage

null

378331_16_9_large_60.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
14. mar 2019 KL. 7:03
Hun har mistet stemmen, hun har mistet kontrollen over Parlamentet og sin egen regering, og hun har overvældende tabt to afstemninger om sin brexit-aftale.

Men premierminister Theresa May har ikke opgivet at få vedtaget udtrædelsesaftalen om brexit nu.

Det står klart, efter at regeringen har fremlagt det forslag, Underhuset skal stemme om torsdag aften, hvor parlamentsmedlemmerne skal tage stilling til, om brexit skal udskydes.

I sit forslag lægger May nemlig op til, at brexit skal udskydes til 30. juni, forudsat at Underhuset har vedtaget brexit-aftalen inden onsdag n��ste uge. Er aftalen endnu ikke vedtaget til den tid kan udskydelsen blive meget længere, står der i Mays forslag.

Forslaget kan omskrives, hvis parlamentsmedlemmerne kan samle flertal for ændringsforslag.

Tredje afstemning kan være på vej

Dermed puster premierministeren til rygter om, at hun vil forsøge sig med en tredje afstemning om udtrædelsesaftalen inden for få dage.

I januar afviste et flertal på 230 aftalen i det største nederlag for en britiske premierminister nogensinde. Den anden afstemning om aftalen blev afholdt tirsdag, hvor et flertal på 149 stemte imod, efter at May havde sikret sig juridisk bindende tilføjelser til aftalen fra EU.

Regeringen har endnu ikke bekræftet, om den vil afholde en tredje afstemning og i givet fald hvornår.

Nyt kaos i Underhuset

Mays nederlag tirsdag, da aftalen blev afvist, blev onsdag fulgt op af endnu en kaotisk afstemning, hvor Underhuset afviste no deal-scenariet.

May havde selv foreslået, at et aftaleløst brexit skulle afvises, men at Underhuset samtidig erkendte, at no deal automatisk finder sted, hvis en aftale ikke godkendes.

Men før Mays forslag kom til afstemning, blev det ændret til, at Underhuset afviste no deal under alle omstændigheder, da et spinkelt flertal stemte for et ændringsforslag.

Det fik May til at pludselig at beordre sit parti og sin regering til at stemme imod en afvisning af no deal - men en række konservative gik imod May og sikrede dermed, at premierministeren led et nyt nederlag med stemmerne 321-278.

En juniorminister med ansvar for pension trak sig senere onsdag aften fra sin post, efter at hun havde stemt imod regeringen. Men også fire af sværvægterne i regeringen, heriblandt beskæftigelsesminister Amber Rudd og erhvervsminister Greg Clark, brød med partidisciplinen, da de undlod at stemme i afstemningen.

Normalt ville det være sikker fyringsgrund, men Mays tab af autoritet blev illustreret, da Downing Street onsdag aften bekræftede, at ministrene, der undlod at stemme, får lov at blive siddende på deres poster.

Hvis Storbritannien ender med at bede EU om en udsættelse, skal anmodningen godkendes på et EU-topmøde, der starter torsdag næste uge. Theresa May har derfor indtil onsdag 20. marts til at gøre et sidste forsøg på at få sin aftale godkendt.

Torsdagens afstemning om en udsættelse af brexit forventes kl. 18 dansk tid.