Theresa May går af som konservativ leder - sætter gang i opgør om at erstatte hende

382723_16_9_large_281.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
07. jun 2019 KL.12:58

Den britiske premierminister Theresa May vil i løbet af fredag formelt set trække sig som leder af Det Konservative Parti, to uger efter at hun i en tale foran Downing Street 10 lovede at gå af.

Dermed sætter hun officielt gang i det konservative lederopgør om at erstatte hende, som har simret i månedsvis og de seneste uger er taget til i styrke. Hun bliver siddende som premierminister, indtil partiet har fundet en ny leder i slutningen af juli.

May selv vil ikke komme med nogen offentlig udtalelse fredag, men sidst på dagen vil de konservative udsende en opfordring til kandidater om at melde sig inden mandag eftermiddag.

Mays position som premierminister blev gradvist mere og mere uholdbar i løbet maj, efter at Underhuset tre gange havde afvist den udtrædelsesaftale, hun havde forhandlet på plads med EU om vilkårene for brexit.

Men partiet trak først tæppet væk under hende, da hun forsøgte at nå frem til et kompromis med Labour for at kunne afholde en fjerde afstemning og derfor foreslog at lade Underhuset bestemme, om der skal afholdes en ny folkeafstemning om brexit. 

May måtte opgive at gøre det sidste forsøg på at få aftalen vedtaget og måtte i stedet love at gå af.

Nederlag i Peterborough

Som en tvivlsom afskedsgave fra vælgerne kom der fredag morgen resultater fra Peterborough, hvor der torsdag blev afholdt omvalg om den lokale parlamentsplads. Her vandt Labour en snæver sejr over kandidaten fra det nystiftede Brexit-parti, mens de konservative var flere tusinde stemmer fra at have en chance.
Det har været med til at underminere Mays position, at en lang række konservative vælgere de seneste måneder er flygtet til Brexit-partiet, der er stiftet af brexit-fortaleren Nigel Farage.

I starten af maj tabte partiet mere end 1300 byrådspladser i England under et lokalvalg, og ved europaparlamentsvalget senere på måneden vandt de konservative kun fire pladser og tabte dermed 15.

En række af kandidaterne i det konservative lederopgør understreger nu, at det er afgørende for partiets overlevelse, at brexit bliver gennemført med eller uden en aftale, før der næste gang skal afholdes parlamentsvalg, hvilket senest skal ske i 2022. 

Boris Johnson fører

11 kandidater inkl. tidligere udenrigsminister Boris Johnson, tidligere brexit-minister Dominic Raab, udenrigsminister Jeremy Hunt og miljøminister Michael Gove har allerede bekræftet, at de stiller op.

I første omgang skal de 11 kandidater i opgøret på mandag kunne vise, at de har opbakning fra otte parlamentsmedlemmer, for at kunne fortsætte i opgøret. Derefter vil kandidaterne blive udskilt i en række afstemninger de kommende to uger, indtil kun to kandidater er tilbage, som partiets 120.000 medlemmer skal vælge imellem i en brevafstemning i løbet af juli.

Ifølge Financial Times' optælling fører Boris Johnson lige nu med opbakning fra 42 parlamentsmedlemmer, mens Michael Gove foreløbigt ligger på en andenplads med støtte fra 28 parlamentsmedlemmer.

Partiet forventer at have en vinder af opgøret på plads, som derefter vil erstatte May som konservativ leder og premierminister 22. juli. Vinderen vil dermed have godt tre måneder på posten, før brexit står til at blive gennemført 31. oktober.