Sydbank: Venstrefløjens demokrater som Sanders og Warren er investorernes skærk

394539_16_9_large_166.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
20. jan 2020 KL.16:06

Sammen med fortsat handelskrig og handelsforhandlinger mellem USA og Kina, så vil præsidentvalget i USA i november være blandt de helt centrale fikspunkter for opfattelsen af det amerikanske aktiemarked i 2020.

Det er blandt pointerne i den orientering om udsynet for de finansielle markeder i 2020, som Sydbanks cheføkonom Søren V. Kristensen aktuelt er med til at lægge frem for bankens nøglekunder.

Og måske begynder spændingen allerede i foråret, når Demokraterne finder deres kandidat, som skal kæmpe mod den nuværende amerikanske præsident, Donald Trump, om embedet. For det er hos Demokraterne, at investorernes skræk findes, mener cheføkonomen.

- 2020 adskiller sig virkelig fra 2016, hvor Trump var det store skrækscenarie. Det er stadig en fantastisk historie, at man blokerede markedet for amerikanske aktiefutures den morgen, Trump var blevet valgt, fordi de var under minus 5 pct. på dagen. Og det var også sådan, at vi så på Trump, erindrer Søren V. Kristensen.

- Men samme dag lukkede markederne i plus, og det har været historien lige siden, at han har været rigtig god for aktieinvestorerne. Han har haft det fokus hele vejen igennem i sin politik - handelskrigen måske knap så meget - men især skattelettelserne har været rigtig godt for aktierne, fortsætter cheføkonomen.

Han er kender, at handelskrigen ikke har været en fordel for aktiemarkederne.

- Men i forhold til handelskrigen virker det som om, at hans udbrud har været lidt tempereret efter aktiemarkedet. Nar det har været nede har han modereret tonen over for Kina, noterer Søren V. Kristensen.

MODVIND FRA VENSTRE

Så Trump er ikke længere investorernes skræk, mener man i Sydbank.

- Vi vurderer at investorernes skrækscenarie den her gang selvfølgelig er herovre på venstrefløjen, hos demokraterne Elizabeth Warren og Bernie Sanders, som jo vil gøre noget helt andet i forhold til skatterne og i forhold til regulering, siger Søren V. Kristensen.

- Det kan være rigtig kritisk i forhold til investorerne og i forhold til markederne, og det er nok der, at frygten vil centrere sig. Og hvis det i perioder i 2020 ser ud som om, at de kan komme ind i Det Hvide Hus, så vi det give noget modvind. Nok især finansielt, men også en lille smule økonomisk, mener han.

I første omgang skal Sandes og Warren kæmpe mod blandt andre de moderate demokratiske kandidater Pete Buttigieg og Joe Biden om at blive Trumps modkandidat.

FRUSTRERENDE TWITTER-DIPLOMATI

- Og så kan man altid diskutere, om investorerne vil foretrække de her moderate kandidater Buttigieg og Joe Biden - eller Trump. Jeg tror stadigvæk, at det er de moderate demokrater, fordi man får fjernet det element af uforudsigelighed, der hæfter sig på Trump og især det her Twitter-diplomati. Det kan være utroligt frustrerende, når man laver, det vi gør. Vi kan lave nok så fine analyser, men de holder sjældent længere end til det næste tweet, siger Søren V. Kristensen.

Investorerne vil være godt tjent, hvis den amerikanske præsident kan skrue lidt ned for uforudsigeligheden, mener cheføkonomen.

Men uanset, hvem der bliver de endelige kandidater til novembervalget, så er valget som udgangspunkt en fordel for aktiemarkedet, mener aktieanalysechef Jacob Pedersen i Sydbank.

- Jeg hæfter mig ved, at 2020 er valgår, og Trump vil gerne vi genvælges. Så der er al mulig grund til at forvente, at han vil gøre alt, hvad der står i hans magt til at holde aktiemarkedet stærkt derovre. Det har vist sig at være en meget vigtig målestok for Trump både i forhold til hans egen succes og i forhold til amerikansk økonomi.

- Det vil være med til at hjælpe, mener Jacob Pedersen.

/ritzau/FINANS