Sydbank: ECB holder sig i ro i morgen og ser tiden an

null

325465_16_9_large_870.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
01. jun 2016 KL.14:51
Den Europæiske Centralbank (ECB) vil efter alt at dømme ikke komme med nye tiltag på sit rentemøde, der holdes i Østrigs hovedstad, Wien, torsdag.

Det er vurderingen fra cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

"Alt andet vil være en bombe på de finansielle markeder," siger han.

Han vurderer, at centralbankchef Mario Draghi og co. højst sandsynligt vil se tiden an for at vurdere, om de tiltag, der blev annonceret i marts, fungerer efter hensigten.

Opkøb øget fra 60 til 80 mia euro

Tilbage i marts sænkede ECB indlånsrenten til et nyt rekordlavt niveau på minus 0,4 pct. og øgede opkøbet af obligationer for nye penge fra 60 til 80 mia. euro om måneden.

Desuden stillede ECB i udsigt, at bankerne i eurozonen for første gang nogensinde kan få fireårige lån i centralbanken til negativ rente, hvis bankerne låner pengene videre til forbrugere og virksomheder.

"Da bankerne først kan låne pengene senere på måneden, vil det efter alt at dømme afholde ECB fra at komme med nye tiltag nu," konstaterer Jacob Graven.

Tørke i inflationen

Han mener, hovedudfordringen for ECB er, at inflationen i flere år har været langt under målsætningen på knap 2 pct.

"I de seneste måneder har inflation endda været negativ. Det er i det lys, man skal se de negative renter og den enorme udpumpning af nye penge," siger han.

En anden grund til, at Jacob Graven venter, at ECB vil se tiden an, er den britiske afstemning om fortsat medlemskab af EU 23. juni.

"Et eventuelt britisk nej kan i værste fald få hele den europæiske økonomi til at bremse op og gøre det nødvendigt for ECB at gøre endnu mere for at få fart i økonomien," skriver han.

/ritzau/FINANS