Sverige har kurs mod recession: "De står nu forrest i køen til økonomiske øretæver"

388689_16_9_large_598.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
01. okt 2019 KL.11:40
Det går skidt på den anden side af Øresundsforbindelsen hos vores svenske naboer.

Der er netop kommet nye nøgletal fra de svenske virksomheder, de såkaldte PMI-tal, og de er styrtdykket 51,8 i august til 46,3 i september. Det er det laveste niveau i over seks år.

"Dermed er der nu tegn på, at den svenske industri er gået i recession. Vi skal helt tilbage til juli 2013 for at finde et lavere niveau for erhvervstilliden i Sverige," siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Endnu en trædesten på vejen mod recession

Alle værdier under 50 markerer tilbagegang, og de svage PMI-tal lægger sig blot som endnu en trædesten på vejen mod recession.

Væksten i bnp er på mikroskopiske 0,1 pct. i både første og andet kvartal, og beskæftigelsen er faldet yderligere over de seneste måneder. Dermed er det ikke sikkert, at servicesektoren kan kompensere nok for en skrantende industri til, at væksten i den samlede svenske økonomi kan holde sig over nul.

"De seneste svage nøgletal kan meget vel være et varsel om at svensk økonomi nu er på vej ind i en recession. Vi mener desværre, at der er god grund til at være bekymret på svensk økonomis vegne," siger Tore Stramer.

Oppustet boligmarked

Han peger på, at det svenske opsving har manglet noget balance, især på boligmarkedet. Husholdningernes gæld er steget til et rekordhøjt niveau, byggeaktiviteten har været historisk høj, og der har været en stor prisfest på det svenske boligmarked.

Samtidig er den svenske eksport ganske konjunkturfølsom i forhold til eksempelvis den danske, der på det samlede plan holder snuden oppe i vandoverfladen via ikke-konjunkturfølsomme varer som medicin og vindmøller.

"I vores optik står svensk økonomi nu forrest i køen til økonomiske øretæver ovenpå den seneste svækkelse i den globale økonomi," siger Tore Stramer.

80.000 danske job afhænger af Sverige


Men de svenske problemer kan ikke undgå at smitte af på dansk økonomi, vurderer Tore Stramer.

"Det er naturligvis bekymrende. Danske virksomheder eksporterer hvert år for i omegnen af 125 mia. kr. til Sverige, og det gør Sverige til vores næststørste eksportmarked. Det betyder, at 80.000 danske jobs er direkte knyttet til eksporten til Sverige," siger Tore Stramer.

De arbejdspladser ligger især i industri, handel og transport.

Med de svenske problemer er ringen bogstaveligt talt sluttet omkring Danmark.

Tyskland og Storbritannien lider også


For Tyskland er også i tovene netop nu. Tyskerne fik negativ vækst i andet kvartal, og alt tyder på, at det vil gentage sig i tredje kvartal, så vores store nabo mod syd lander i teknisk recession.

Og vest for Danmark kæmper briterne med et meget uoverskueligt og rodet exit fra EU og små vækstrater.