Sverige bevæger sig væk fra negative renter

392233_16_9_large_406.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
03. dec 2019 KL. 9:31
Den svenske centralbank, Riksbanken, ventes i denne måned at hæve renten til nul. Det er på trods af en svag økonomisk vækst i årets tredje kvartal.

Det skriver Financial Times, der henviser til centralbankens egen udmelding tilbage i oktober.

En ny undersøgelse af stemningen i den svenske industrisektor (PMI) viste det laveste målte niveau siden 2012, hvor nøgletallet ifølge nyhedsmediet Bloomberg landede på 45,4 mod forventede 46,9.

Riksbanken offentliggjorde sent i oktober, at banken ventede at løfte renten fra negative 0,25 pct. til nul ved rentemødet den 19. december for at undgå utilsigtede negative effekter.

- Det er dårlig timing at løfte rentesatserne nu, siger Christina Nyman, der er tidligere vicechef for Riksbankens pengepolitiske afdeling, til Financial Times.

- Arbejdsmarkedet er begyndt at afkøle. Det er ikke en krise, men vi kan se afkølingen i økonomien.

Målsætningen fra oktober om at løfte renten blev dengang også mødt af undren hos Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank. I en kommentar skrev han, at renteløftet var en stor overraskelse, da Sverige i oktober ligeledes oplevede skuffende nøgletal.

Cecilie Skingsley, der er vicedirektør i Riksbanken, sagde efter rentemødet i oktober, at "så lave renter over længere tid kan skabe finansiel sårbarhed", og at hun hellere så en høj pengepolitisk rente end en lav.

/ritzau/FINANS