Strøm af gode nøgletal inden underskrifter forventes at lande på handelsaftale: "Kinas økonomi er ved at løfte sig en smule igen efter at have været i strid modvind i 2019"

394209_16_9_large_153.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
14. jan 2020 KL.11:26

Efter mere end et år hvor nøgletallene for kinesisk økonomi har peget mere ned end op, ser det nu ud til, at Kina igen er ved at finde benene.

Det sker samtidig med, at Kina og USA onsdag ventes at underskrive den første delaftale i handelskrigen.

“Der er flere og flere tegn på, at Kinas økonomi er ved at løfte sig en smule igen efter at have været i strid modvind i 2019,” skriver Danske Banks chefanalytiker Allan von Mehren i en kommentar.

I nat viste tal for kinesisk eksport og import en overraskende stor stigning i december. Også når man kigger på andre indikatorer som elektricitetsproduktionen, togtransporten og metalpriserne peger de på, at det begynder at gå frem igen for kinesisk økonomi.

Godt nyt for europæisk økonomi

Når prisen på metaller, f.eks. kobber, stiger, er det ifølge Danske Bank en god strømpil for, at det også går frem i kinesisk økonomi, da landet bruger 50 pct. af verdens industrimetaller i sin industri og byggeri.

Afmatningen af kinesisk økonomi har smittet tydeligt af på resten af verdensøkonomien, og ikke mindst europæisk økonomi har kunnet mærke de kinesiske problemer.

Når nøgletallene nu er vendt rundt, bør det derfor også smitte af på resten af verdensøkonomien, vurderer Danske Bank.

“De lidt mere positive nøgletal ud af Kina er godt nyt for europæisk – og dansk – økonomi. Kina har været epicentret i den globale afmatning og ikke mindst Europa har stor eksponering mod Kina og Asien som helhed. Vi forventer derfor også, at bedringen i Kina snart vil vise sig i bedre nøgletal for Europas industri,” skriver Allan von Mehren.

Usikkerheden er ikke væk

Onsdag forventes den amerikanske præsident Trump og den kinesiske vicepremierminister Liu He at underskrive den såkaldte fase 1-aftale i handelskrigen, der bl.a. betyder, at Kina vil købe amerikanske varer for 200 mia. dollar mere over de næste to år, og at USA halverer tolden på en række kinesiske varer.

Selvom de to lande er begyndt at enes om en vej frem efter 18 måneders eskalerende handelskrig, efterlader den første delaftale stadig en masse uafklarede spørgsmål. Toldsatserne vil fortsat være langt højere end før handelskrigen, og på især teknologisiden er der mange spørgsmål, som de to lande får svært ved at blive enige om, vurderer Allan von Mehren.

“Vi forventer dog kun et moderat opsving, da usikkerheden ikke er fuldstændig væk med en fase-1 aftale. Spændingerne mellem USA og Kina er stadig store på en lang række andre områder, ikke mindst på teknologisiden. Og man kan ikke vide sig sikker på, om handelskrigen kan blusse op igen senere, hvis USA for eksempel ikke mener Kina lever op til aftalen,” skriver han.

“Virksomhederne skal nok vænne sig til, at denne usikkerhed er den ’nye normal’, og et globalt farvand man skal forvente at navigere i, i mange år fremover.”