Store firmaer forgylder tre kommuner: 20 pct flere arbejdspladser end i 2008

342546_16_9_large_779.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
30. mar 2017 KL.11:44
I tre kommuner i omegnen af København er 00'ernes finanskrise noget, som du må ud på de lokalhistoriske arkiver for at læse mere om.

For i de tre kommuner Høje-Taastrup, Vallensbæk og Gladsaxe er man vidne til et sandt boom i arbejdspladser, som markant overgår antallet af arbejdspladser tilbage i 2008 - på toppen af højkonjunkturen og før den globale økonomi styrtede sammen.

I Høje-Taastrup, Vallensbæk og Gladsaxe var der i fjerde kvartal 2016 således henholdsvis 21, 20 og 19 pct. flere fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere end i fjerde kvartal 2008. Både privat og offentligt ansatte lønmodtagere tæller med i statistikken.

Det viser en analyse, som eStatistik - en udvikler og formidler af erhvervsstatistik - har foretaget på baggrund af en særkørsel hos Danmarks Statistik.

"Fælles for de tre kommuner er, at de har kunnet tiltrække og fastholde store virksomheder i perioden," forklarer Kent Nielsen, direktør hos eStatistik.

Store virksomheder giver jobfest

Høje-Taastrup, Vallensbæk og Gladsaxe er gået i udbrud blandt de 21 kommuner i Danmark, der i dag har flere arbejdspladser end i 2008.De tre kommuner kan især takke nogle store virksomheder for at have hovedsæde eller store kontorer i kommunerne, som betyder, at det vrimler med arbejdspladser.

"Høje-Taastrup har udnyttet sin placering som trafikknudepunkt og tiltrukket store hovedsæder inden for transport, f.eks. DSB og DSV, men også hovedsæder inden for finanssektoren," siger Kent Nielsen fra eStatistik, der peger på, at Høje-Taastrup også er blevet en magnet for mange vikarbureauer, hvor medarbejderne så rent formelt har arbejdssted i Høje-Taastrup.

I Vallensbæk nyder man blandt andet godt af, at legetøjsforhandleren Top-Toy har placeret sit hovedkontor i kommunen, og i Gladsaxe er det naturligvis Novo-klyngen Novo Nordisk, Novozymes og NNIT, der sammen med også NCC og ISS har bidraget solidt til væksten i arbejdspladser.

"Generelt kan man sige at flere af disse kommuner er fulgt i fodsporene af Ballerup og har udviklet en aktiv erhvervsstrategi, hvor formålet blandt andet er at tiltrække større virksomheder," siger Kent Nielsen.

Kæmper i udkanten

21 kommuner med en positiv jobvækst i forhold til 2008 betyder naturligvis også, at 77 kommuner kæmper med at komme tilbage på niveauet fra før krisen.

Især uden for hovedstadsområdet og de største byer finder man mange af de kommuner, hvor der i dag er færre fuldtidsbeskæftigede, end der var for små ti år siden.

"Bevæger vi os fra de større byer og kommunerne i Region Hovedstaden, har vi mønsterbryderne i Billund og Ikast-Brande. Her er det dog primært nogle få, store virksomheder, der har trukket væksten, hhv. Lego i Billund og Siemens og Bestseller i Ikast-Brande," forklarer Kent Nielsen, men fremhæver en kommune som Vejen, der også har skabt et lille plus på beskæftigelsen.

"Vejen er et rigtigt godt eksempel på, at vækst også kan finde sted uden for de traditionelle områder. Her har man formået at skabe vækst ved at satse på fødevareindustri og relaterede områder."

Antallet af lønmodtagere af de seneste år sprunget i vejret, og der er nu næsten 2,7 mio. lønmodtagere i Danmark.

På landsplan mangler der dog 49.000 fuldtidsstillinger, før Danmark som helhed er tilbage på niveauet fra før krisen.