Stor bedring i statsgælden

Politik
Eksklusivt for kunder
18. okt 2010 KL. 6:22
Underskuddet på de offentlige finanser bliver 30 mia. kr. mindre end frygtet, viser beregninger fra økonomerne i fagbevægelsens økonomiske tænketank, AE, skriver dagbladet Børsen.

De nye beregninger viser, at staten skal låne væsentligt mindre end frygtet for at finansiere det offentlige forbrug i både 2010 og 2011.

En status over de offentlige finansers stilling viser, at underskuddet på de offentlige finanser i 2010 udvikler sig langt bedre end forudset for blot ni måneder siden. Flere økonomer spår allerede nu, at regeringens forventning om et offentligt underskud på knap 80 mia. kr. i 2011 er for pessimistisk.

Økonomerne i fagbevægelsens økonomiske tænketank, AE, forventer et underskud på 66 mia. kr. i 2011. Alt i alt er der kappet 30 mia. kr. af det forventede offentlige underskud i 2010 og 2011 under ét over de seneste ni måneder.

"Der er mere gang i dansk økonomi og i skattegrundlaget, end regeringen tidligere har budgetteret med. Det betyder to ting: Årets underskud bliver mindre, og at de fremtidige underskud også bliver mindre," siger Kai Lindberg, underdirektør og chef for analysen i Lån & Spar Bank.

Underskuddet klart lavere

Den samme vurdering har Danske Bank:

"Alt ting peger på, at underskuddet bliver klart lavere i 2011 end i 2010. I forhold til regeringens skøn for 2011 er der med andre ord et godt udgangspunkt for at blive positivt overrasket," siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, til Børsen.

Økonomerne i Danske Bank forventer, at underskuddet næsten bliver 0,5 pct. af BNP lavere end i 2010, hvilket svarer til, at underskuddet når ned på 4,1 pct. af BNP.

Regeringen regner med et underskud på 4,4 pct. af BNP. Økonomerne i AE forventer, at underskuddet kan nå helt ned på 3,7 pct. af BNP.

Reglerne i EU fastslår, at budgetunderskuddet højst må være på 3 pct. af BNP.

"Vi mener, at arbejdsmarkedet har udviklet sig mere positivt, end regeringen skriver i sin økonomiske redegørelse fra august. Vi synes også, at det meget store fald i pensionsafkastskatten er meget pessimistisk," forklarer Martin Madsen, chefanalytiker i AE.

Ligger på den sikre side

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker ikke at kommentere økonomernes vurderinger over for dagbladet Børsen.

Det er bedre at ligge på den sikre side og overraske positivt på de offentlige finanser end omvendt, siger den konservative finansordfører Mike Legarth, efter at førende økonomer vurderer, at de offentlige underskud vil være hele 30 mia. kr. lavere i år og næste år, end Finansministeriet skønner:

"Vi lytter til økonomerne, og det er glædeligt, hvis opsvinget er styrket. Men Finansministeriet har åbent lagt deres forudsætninger frem for deres skøn. Vi ligger nok altid lidt på den sikre side, og det skal vi også. Det er bedre at overraske end at skuffe. Men jeg synes også, vi har kommunikeret, at vi ser et moderat opsving forude, og at vi håber selvfølgelig, at det tager til," siger Mike Legarth, til Børsen.