Støttemodel for ny havvindmøllepark på 800 megawatt er klar

391314_16_9_large_881.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
15. nov 2019 KL.13:07

Den kommende havvindmøllepark, Thor, der er på vej i udbud, kommer til at få støtte fra staten efter en ny økonomisk model, der betyder, at staten får del i overskuddet, hvis profitten bliver tilstrækkeligt stor.

Omvendt er producenten garanteret støtte, hvis elprisen kommer under et aftalt niveau.

Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

"Med den nye model fjerner vi så at sige støttehjulene, men løber fortsat ved siden af. Producenten modtager støtte, når deres indtægter er lave, men betaler penge til staten når deres indtægter er høje," forklarer klimaminister Dan Jørgensen (S) i pressemeddelelsen.

Første af tre parker

Den nye havvindmøllepark er den første af tre på hver mindst 800 megawatt, som er en del af Energiforliget fra 2018.

Den får navnet Thor og skal ligge i Nordsøen ud for Nissum Fjord - mindst 20 kilometer ude på havet.

I Energiaftalen havde partierne ikke lagt sig fast på, hvordan de nye parker skulle støttes økonomisk. Men det har de altså nu - for Thors vedkommende.

Aftalen om støttemodel gælder nemlig ikke de to andre parker, der skal opføres frem mod 2030, fremgår det af aftaleteksten.

Betalinger både fra staten til producenten og den anden vej bliver underlagt udbetalingslofter, der skal forindre, at den ene part bærer den fulde risiko ved en periode med uforudset høje eller lave markedspriser på el.

"Det er en god løsning, både for staten og for havvindmølleproducenten. Det er samtidig en model, som Klimarådet har anbefalet," udtaler Dan Jørgensen i pressemeddelelsen.

800.000 husstande

Loftet på statslige betalinger til den vindende budgiver er aftalt til 6,5 mia. kr. Mens loftet for producentens betaling til staten er 2,8 mia. kr.

Thor skal forsyne omkring 800.000 danske husstande med strøm, og udbuddet forventes afsluttet i 2021.

Alle Folketingets partier stod bag Energiaftalen fra 2018.