Skotsk domstol: Det var ulovligt, da Boris sendte parlamentet hjem

387545_16_9_large_299.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
11. sep 2019 KL.11:53

I Skotland har en appelret afgjort, at det var ulovligt, da den britiske premierminister Boris Johnson i mandags sendte parlamentet hjem. 

Tre dommere ved den skotske Court of Session støtter dermed en gruppe parlamentsmedlemmer, som har udfordret regeringens beslutning om at suspendere dem. 

Afgørelsen får dog ingen betydning her og nu. For dommerne siger, at de ikke vil tilbagekalde parlamentet, før Højesteret har behandlet sagen i næste uge. 

Ifølge britisk tradition kan en premierminister suspendere parlamentet, hvis han ønsker at begynde en ny samling og præsentere sit arbejdsprogram i en såkaldt Queen's Speech. Det gjorde Boris Johnson i mandags, og efter planen skal parlamentet først samles igen til Dronningens tale 14. oktober. 

De tre dommere i Skotland siger imidlertid i en meddelelse, at de mener, beslutningen havde et andet formål, nemlig at forsøge at lamme parlamentet. Dommerne skriver, at "premierministerens råd til Hendes Majestæt Dronningen og den efterfølgende suspendering var ulovlig og derfor ugyldig og uden effekt."

Den britiske Højesteret ventes at tage sagen op ved en høring på tirsdag.