Skipper sagde nej til højere afgifter: "Man skulle ikke tro, at Enhedslisten forsvarer Anders Foghs skattestop"

392208_16_9_large_287.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
03. dec 2019 KL. 9:00
Dem, der har mest, skal betale den største del af de skatte- og afgiftsstigninger, der følger af den finanslovsaftale, der blev indgået mandag aften.

Det fastslår Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper, der ud fra det princip sagde nej til nogle af de afgiftsstigninger, der var på bordet i forhandlingernes sidste faser.

"Det er noget, vi har formået at kæmpe ud, fordi vi synes, det vender den tunge ende nedad. Man skulle ikke tro, at Enhedslisten forsvarer Anders Foghs skattestop, men lige præcis på det her område gjorde vi," siger Pernille Skipper.

"For lige præcis kaffe og ledningsført vand og andre helt almindelige ting er et dårligt sted at finde penge, vi vil hellere sørge for, at det er toppen af samfundet," forklarer hun.

Så det er landet på den måde, at det er de rigeste, der får stigningerne?

"Hovedsageligt. Det har været vores mål. Så er det klart, at der er nogle finansieringskilder, som er røget ud, som vi gerne havde set inde," siger Pernille Skipper og nævner blandt andet, at hun gerne ville have fundet penge ved aktiesparekontoen.

"Men vi har til gengæld også sørget for at de almindelige forbrugsvarer, at de holdes i ro. Og så er der en indeksering på råstoffer, bekæmpelsesmidler og tinglysningsafgifter. Øl, vin, kaffe, chokolade er ude, og det har været vigtigt for Enhedslisten, at det ikke er helt almindelige forbrugere, der får den store del af regningen," understreger Pernille Skipper.

Finansminister Nicolai Wammen (S) erkender, at finansloven samlet set betyder, at skatter og afgifter stiger.

"Helt grundlæggende har det været vigtigt for regeringen, at det her er en finanslov, hvor pengene stemmer, men hvor det også er lykkedes at ramme en social balance. Det har ligget os alle sammen på sinde," siger han.

Er du færdig med at hæve skatterne nu, eller kommer der mere næste år?

"Vi har ikke andre planer på skatte- og afgiftsområdet, end det vi har lagt frem her, i denne her finanslov. Til næste år skal vi lave en ny finanslov. Så tager vi diskussionen om finansiering til den tid," siger Nicolai Wammen.