Skatteministeriet spåede 300 flere grønne biler på gaden i år: Men salget er steget 13 gange så meget

392444_16_9_large_115.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
06. dec 2019 KL.11:15

Det er en overhaling af de helt store.

For ét år siden udskød den tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) afgifterne på elbiler og plugin-hybridbiler med et år, så de alligevel ikke skulle forhøjes i 2019.

Og hvad kunne det give af ekstra grønne biler på gaden?

"En udskydelse af indfasningen af registreringsafgift og en samtidig forhøjelse af bundfradraget skønnes at ville medføre en stigning i salget af eldrevne køretøjer og pluginhybridbiler med ca. 300 køretøjer i 2019," skrev Skatteministeriet i lovforslaget.

Steget 13 gange så meget

Nu viser de nye statistikker for bilsalget, som De Danske Bilimportører har opgjort til og med november, at der er solgt 4618 elbiler og 3623 plugin-hybridbiler.

Hvis man sammenligner det med salget i samme periode sidste år, så er stigningen i salget af grønne biler oppe på 3900 biler.

Eller med andre ord er stigningen 13 gange så stor, som Skatteministeriet spåede for et år siden.

Det store boom i antallet af grønne biler kommer især fra de rene elbiler, for her er salget steget med godt 3300 biler, mens der er kommet 600 flere hybridbiler på gaden.

Tesla 3 går som varmt brød

Det er især Tesla, der trækker udviklingen med 2050 solgte biler. Og her tegner Tesla 3 sig alene for 1852 solgte eksemplarer. Derudover er det især mærker som Hyundai, Renault, Kia og Nissan, danskerne kaster sig over.

Nu vælger S-regeringen at fastfryse afgifterne på elbiler og plugin-hybrider i endnu et år, indtil bilkommissionen med tidligere Dong Energy-formand Anders Eldrup i spidsen har barslet med en rapport næste sommer.

I den rapport skal kommissionen forsøge at finde vejen til en grøn omstilling af bilparken ved at skrue på afgifterne, mens man så vidt muligt skal beholde de 50 mia. kr. i statskassen, som bilisterne lægger i registreringsafgifter, benzinafgifter og meget andet.