Skatteminister: Der bliver ikke rørt ved togfonden

258692_16_9_large_104.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
28. maj 2013 KL.20:00
Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) slår fast, at regeringen ikke piller ved den planlagte togfond på 27,5 milliarder kroner, der skal finansieres gennem øget beskatning af olieudvindingen i Nordsøen.

"Regeringen står fast på, at vi via en harmonisering af beskatningen i Nordsøen kan gøre togdriften i Danmark grønnere. Det rykker en minimal nedjustering af olieprisen i år og næste år på ingen måde ved," siger Holger K. Nielsen i en mail til Ritzau.

V og K sår tvivl

Reaktionen kommer, efter Venstre og De Konservative har sået tvivl om finansieringen af togfonden, fordi regeringen i sin økonomiske redegørelse har nedjusteret forventningerne til indtægterne fra Nordsø-olien med næsten tre milliarder kroner i år.

De to oppositionspartier frygter, at togfonden vil ende med et stort milliardhul i regnskabet, som skal fyldes op på andre måder.

"Hvis det er sådan, at det kun er i regeringens prognoser, at råolieprisen er meget høj, så er det jo bare skatteyderne, der kommer til at betale på egen vis," lyder bekymringen fra Venstres finansordfører, Peter Christensen.

Hænger sammen

Men ifølge ministeren skal skatteyderne ikke til lommerne for at betale for grønnere togtrafik.

"Jeg kan da sagtens forstå, at både de olieselskaber, der bliver ramt af de nye regler, og den borgerlige opposition bruger alle tænkelige lejligheder til at så tvivl om finansieringen i togfonden," siger skatteministeren.

"Vi bruger ikke indtægter, der ikke kommer ind i fremtiden. Og vi bruger ikke pengene, før vi har anvist, hvor de skal komme fra. Så togfonden hænger fuldstændig økonomisk sammen," siger han.

Nedsætter rejsetid

Milliarderne i togfonden skal bruges til at elektrificere jernbanenettet og nedsætte rejsetiden gennem Danmark, så turen mellem København og Aalborg skæres fra fire en halv time til tre timer.

Regeringens nedjustering skyldes, at oliepriserne i 2013 har ligget på et lavere niveau, end regeringen forventede før årsskiftet.

/ritzau/