Skat skrotter it-system: Gældsinddrivelse lagt på is

310630_16_9_large_182.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
08. sep 2015 KL.19:21
Nu skrotter Skat det udskældte it-system EFI, der har opkrævet forældet skattegæld hos borgerne.

Det oplyser Skat i en pressemeddelelse. Al automatisk inddrivelse af gæld via systemet er suspenderet med øjeblikkelig virkning

Lukningen kommer i kølvandet på en meget kritisk rapport fra Kammeradvokaten.

Indstiller straks inddrivelse

"Det samlede analysearbejde er ikke endeligt afsluttet. Skatteministeriet har imidlertid modtaget en delanalyse fra Kammeradvokaten, som konkluderer, at der via systemet gennemføres ulovlig inddrivelse," skriver Skat og fortsætter:

"På denne baggrund konkluderer Kammeradvokaten, at Skat er forpligtet til straks at indstille al automatisk inddrivelse foretaget af EFI. Som følge heraf har Skat i dag besluttet at standse alle automatiserede inddrivelsesskridt via EFI."

Skatteminister Karsten Lauritzen (V), der tidligere på ugen sagde, at han så på den ulovlige opkrævning fra EFI med meget stor alvor, ser lukningen som et nødvendigt skridt.

Kan ikke leve med det


"Hverken Skat eller jeg som skatteminister kan leve med, at inddrivelsen foregår på et ulovligt grundlag, og derfor er det en nødvendig beslutning at suspendere den automatiserede inddrivelse via EFI," siger Karsten Lauritzen.

EFI-systemet har været forsinket i flere omgange over de seneste 10 år, og problemerne med EFI er fortsat, efter at systemet blev sat igang i 2013.

Nu går Skat i gang med at se på, om EFI skal lappes, eller om det skal lægges i graven på de statslige it-systemers ganske store kirkegård.

Skal betale penge tilbage?


Skat skal også til at finde ud af, hvad de gør med alle de krav, som er opkrævet ulovligt. Skal de tilbagebetales, og hvad skal der ske fremad med inddrivelsen.

Karsten Lauritzen erkender, at inddrivelsen er ramt, og at EFI har en højst tvivlsom fremtid. Lige nu skal hele inddrivelsen af skattegæld køre manuelt hos de enkelte sagsbehandlere.

"Suspenderingen kan ikke undgå at få konsekvenser for inddrivelsesaktiviteten, og omfanget er lige nu ved at blive afdækket. Når de endelige analyser er klar, skal der tages stilling til konsekvenserne og hvordan, vi kommer videre. Jeg må dog allerede nu sige, at jeg har svært ved at se, at EFI bliver det bærende element i inddrivelsen i de kommende år," siger skatteministeren.