SF's landsledelse skærper kritikken af Dong-salg

null

275205_16_9_large_278.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
24. jan 2014 KL.12:48
SF's magtfulde bagland er i stigende grad frustreret over, at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er på vej til at købe sig ind i Dong.

”Det her ægteskab med Goldman Sachs, det er på alle måder uhensigtsmæssigt og burde slet ikke have været en mulighed fra starten af,” siger Thomas Klimek, der er medlem af SF’s landsledelse og kommunalpolitiker i Hjørring.

Kritikken og frustrationen over, at Goldman Sachs (GS) er  på vej til at købe 19 pct. af aktierne i Dong kommer kun få dage efter, at Thomas Klimek og resten af SF's landsledelse mandag den 20. november meget modvilligt sagde ja til, at partiets folketingsgruppe kunne gå videre med salget af Dong til GS.

Men efter de seneste dages afsløringer om GS’ brug af skattely og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) massive kritik af finansminister Bjarne Corydon (S), er der i landsledelsen fornyet bekymring over det forestående salg af Dong.

"Det er ekstremt uheldigt. Der må være et eller andet sted, hvor kæden er hoppet af i forhold til forhandlingerne,” siger Thomas Klimek.

Dong blev drøftet på møde

Efter en rundringning er det lykkes Børsen at komme i kontakt med syv medlemmer i SF’s 19 mand store landsledelse. Seks af medlemmerne er yderst kritiske omkring det forestående salg af dele af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Det syvende medlem vil ikke udtale sig.

Poul Overlund, medlem af SF’s landsledelse og kommunalpolitiker på Bornholm, er en af de mest kritiske. Han var ikke med til mødet 20. november, men i dag er han ”meget lidt begejstret for ideen."

”Goldman Sachs etablerede økonomi er det man med et pænt ord kalder skatteplanlægning, og det vil have betydning for den samlede provenu for Danmark, og det lyder ikke genialt," siger Poul Overlund.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) karakteriserer salget af 19 pct. af aktierne i Dong til GS som "katastrofalt", hvor Nyrup mener, at salget sker  "på et dårligt tidspunkt til en alt for dårlig pris til et anløbent selskab, der får vetoret for alle strategiske beslutninger."

"Den kritik, der er kommet fra Poul Nyrup Rasmussen, lyder meget fornuftig," siger Poul Overlund, der mener, at Bjarne Corydon og resten af SRSF-regeringen er i gang med at gennemføre en "håbløs aftale."

"Det er håbløst, at staten som helhed, når man sammentænker både skatteprovenu og indtægter ved salg af Dong, ikke ser ud til at få en tilfredsstillende aftale.”

Byder velkommen til brug af skattely

Specielt afsløringerne af, at Goldman Sachs vil investere via et datterselskab i Luxembourg til skattely på Cayman Islands, skaber røre i SF’s bagland, da bekæmpelsen af brug af skattely er en mærkesag for partiet.

Serdal Benli, medlem af landsledelsen i SF og kommunalpolitiker i Gladsaxe, er derfor også meget kritisk overfor det forestående salg af dele af Dong.

”Det er absurd, hvis vi i Danmark byder Goldman Sachs velkommen, når vi ved, at det er et selskab, der benytter skattely,” siger Serdal Benli.

Det er ikke lykkes Børsen at få fat i den politiske top i SF. Hverken SF’s formand Annette Vilhemsen eller den politiske ordfører Lisbeth Bech Poulsen har vendt tilbage på vores opkald.

Børsen vil gerne spørge, om den fornyede kritik fra SF’s landledelse får betydning for partiets holdning til salget af dele af Dong til Goldman Sachs.