Saxo Bank: Brandærgerligt kollaps på Island

Politik
Eksklusivt for kunder
02. feb 2015 KL.14:36
Der er ingen hovering i Saxo Bank efter de islandske storbankers krak. Saxo Bank fik ellers hele vulkanøens elite på nakken i kølvandet på bankens spådom om Kaupthings kollaps allerede i februar.

Saxo Banks strategichef, David Karsbøl, kalder det i dag brandærgerligt, at forudseelsen holdt stik.

"Jeg sagde, hvad jeg synes var sandheden på det tidspunkt. I dag har jeg virkelig ondt af islændingene. De er både hyggelige, dygtige og innovative folk, som bruger meget tid på at arbejde. Jeg tror på, at de nok skal komme igen og ønsker dem alt held med arbejdet," siger David Karsbøl til borsen.dk.

I det røde felt

David Karsbøl og hele Saxo Banks ledelse måtte blandt andet drage til Island for at gyde olie på de oprørte vande, efter at strategichefen spåede Kaupthings kollaps over for borsen.dk.

Det fik blandt andet Kaupthings bestyrelsesformand, Sigurdur Einarsson, helt op i det røde felt:

"Saxo Banks kommentarer er fuldstændigt uansvarlige. Og det har intet med virkeligheden at gøre. Jeg kan ikke se, hvordan det overhovedet skulle kunne lade sig gøre, at vi går konkurs," sagde Sigurdur Einarsson til borsen.dk dengang.

Kransekagen Island

David Karsbøl forudser, at Island som den øvrige verden må indstille sig på helt nye tendenser i finanssektoren. 30 års hyldest af gældsfinansieret og gearet vækst bliver skrottet.

"Det er en megatrend, der nu bliver ændret. Island har været kransekagefiguren i den megatrend, hvor gearing og gældsætning har været omdrejningspunktet. Derfor bliver det hårdere for dem end for andre. Men jeg er sikker på, at de kommer igennem perioden. Om 10 år er de atter på fode," siger David Karsbøl.

Pantebrevskarussel

Det bliver også en periode, hvor de udskældte islandske krydsejerskaber står for fald, tilføjer han. Banker, virksomheder og finansmænd har været flettet ind i hinanden på en vis, hvor man har lånt penge i uhørt grad og til svært gennemskuelige betingelser.

"Det minder om den danske pantebrevskarussel – bare i langt større skala. Når først systemet bryder sammen et enkelt sted, så breder det sig," siger David Karsbøl til borsen.dk.