Samuelsen vil genåbne dialog med Rusland med nye EU-sanktioner

377050_16_9_large_857.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
18. feb 2019 KL. 9:53

EU skruer nu igen bissen på over for Rusland og vedtager nye sanktioner, fordi 24 ukrainske søfolk på fjerde måned tilbageholdes i Det Azovske Hav. 

Sanktionerne, der rammer otte personer fra hhv. kystvagten og sikkerhedstjenesten FSB, skal ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sende et vigtigt signal til Rusland. Udenrigsministeren håber, at sanktionerne vil give anledning til at genstarte dialogen mellem EU og Rusland.

"Det er vigtigt, vi sender et klart signal til russerne om, at det er uacceptabelt, det der foregår. Vi har lært af konflikten i Georgien, at hvis man er for passiv, så fortsætter russerne. Men målet er sådan set ikke kun at lave sanktionerne, men at få genetableret en ordentlig dialog med russerne og få sat gang i processen," siger Samuelsen forud for et møde i Bruxelles mandag morgen mellem EU's udenrigsministre.

Tilbage i november kaprede og beskød Rusland tre ukrainske flådefartøjer, der bevægede sig igennem det Azovske Hav mod havnebyen Mariupol. Området ligger i hjørnet ved Krim-halvøen, som Rusland annekterede i 2014, og derfor tilbageholder russerne de 24 ukrainske søfolk.

På mødet mandag vedtager EU's udenrigsministre en Ukraine-pakke, der indeholder fire punkter. Punkterne skal dels signalere opbakning til Ukraine i konflikten samt holde snor i den omfattende reformproces, som landet gennemgår netop nu for bl.a. at komme korruption til livs.

Pakken indeholder bl.a. en øget europæisk tilstedeværelse i det østlige Ukraine tæt på Krim-halvøen samt en indsats for at sikre, at det snarlige ukrainske præsidentvalg og valget til parlamentet i efteråret foregår frit og demokratisk.

Derudover ventes udenrigsministrene altså principielt at enes om sanktioner mod otte personer fra Rusland, der vil have begrænset rejseaktivitet i EU og vil få fastfrosset eventuelle midler i Europa. Pakken indeholder ikke yderligere erhvervsrettede sanktioner, og forventes at blive formaliseret indenfor de kommende uger.

Fortsat reformfokus

Sidste sommer var København vært for en konference med fokus på reformer i Ukraine. Landet kæmper for især at komme korruption til livs. Men processen er gået en kende i stå den seneste tid med både præsidentvalg og parlamentsvalg i 2019.

Samuelsen understreger dog, at Ukraine fortsat foretager de nødvendige skridt.

"Der er store bevægelser i Ukraine, og at man på trods af russisk aggression ude østpå er i stand til at gennemføre reformer, det synes jeg faktisk, man bør tage hatten af for. I dag får vi en bred pakke som også inkluderer en indsats i det østlige Ukraine med bred opbakning. Det sender et klart signal om at EU står på Ukraines side, så længe det ukrainske folk vil det europæiske spor," sagde Samuelsen.