Sammenbrud: EU-ledere opgiver at nå et kompromis i denne uge - udsætter aftale om nyt syvårigt budget

396503_16_9_large_321.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
21. feb 2020 KL.19:41

Der bliver ingen aftale om EU-budgettet i denne omgang, selv om det ifølge EU-Kommissionen er ved at være sidste øjeblik, hvis ikke det skal få konsekvenser for samarbejdet fra 1. januar næste år.

Efter mere end 24 timers forhandlinger måtte EU's stats- og regeringschefer fredag aften give op. Budgetrammen for 2021-27 må aftales på et nyt og senere møde.

- Vi har arbejdet meget hårdt for at finde en aftale om det næste budget. Desværre måtte vi sande, at det ikke var muligt at nå en aftale. Vi har brug for mere tid, siger EU-præsident Charles Michel.

Stor afstand 

Allerede da EU-lederne ankom til topmødebygningen fredag formiddag var der skepsis. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde, at hun ikke regnede med, at det var muligt at lande en aftale i denne uge. Dertil var afstanden mellem medlemslandenes positioner for stor.

Men i løbet af fredagen blev der alligevel gjort et forsøg på at komme videre. Danmark danner sammen med Sverige, Holland og Østrig alliancen "the frugal four" eller "de sparsommelige fire", og de holdt blandt andet møder med Tysklands kansler Merkel og Frankrigs præsident Macron, ligesom andre grupper af lande mødtes på kryds og tværs og også holdt møder med forhandlingslederen Charles Michel. 

Nyt udspil på bordet

De fire sparsommelige lande kæmper for et nyt EU-budget på højst 1 pct. af bruttonationalproduktet BNI, mens Charles Michels udspil til topmødet lød på 1,074 pct. Sammen med Tyskland kæmper de fire lande, som alle er nettobidragydere, også for at få permanente rabatter på deres EU-bidrag. 

Sidst på eftermiddagen blev der så lagt et nyt forhandlingsudspil på bordet. Her var det samlede niveau stadig tæt på 1,07 pct. men de sparsommelige lande havde fået en indrømmelse i form af permanente rabatter, ligesom andre lande havde fået forskellige indrømmelser. Alligevel var det altså ikke nok til, at EU-lederne ville gå ind i den afgørende slutforhandling. 

Sammenbruddet bekymrer EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som fremfører, at der er risiko for, at EU-programmer må udsættes fra nytår.

- Vi er presset af tiden, siger hun.