Så kom Trumps første ord efter drabet på iransk general: "Iran har aldrig vundet en krig, men har aldrig tabt en forhandling"

393680_16_9_large_643.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
03. jan 2020 KL.14:01

Nu sætter den amerikanske præsident Donald Trump for første gang ord på den spændte situation i Mellemøsten, efter at Trump beordrede drone-drabet på den iranske general l Qassem Soleimani i Bagdad i nat.

Og det bliver med en lidt kryptisk melding på Twitter, der dog formentlig godt kan tolkes derhen, at han forsøger at lokke iranerne til forhandlingsbordet i stedet for at optrappe volden i Mellemøsten.

Iran har allerede svoret at hævne Soleimanis død hårdt og brutalt.

"Iran har aldrig vundet en krig, men har aldrig tabt en forhandling," skriver Donald Trump på Twitter for kort tid siden.


Forhandlingerne kan også hentyde til den atomaftale, som Trumps forgænger i Det Hvide Hus, Barack Obama, forhandlede på plads med iranerne sammen med Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland, og som Trump siden har trukket USA ud af.

Flere amerikanske militæranalytikere har vurderet, at Trumps angreb på Soleimani, der reelt er nummer to i Iran og leder af elitestyrken Quds, er en "ekstraordinært uansvarlig handling", fordi USA's styrker i regionen slet ikke er tilstrækkelige til at modstå en større, direkte gengældelse fra Iran.

Blandt andet kan USA's stærkt reducerede styrker i Syrien og Irak blive løbet over ende. Og USA har nu bedt alle amerikanske statsborgere om at forlade Irak øjeblikkeligt efter angrebet og ikke nærme sig den amerikanske ambassade.

Ifølge Pentagon var Soleimani ved at planlægge drabene på amerikanske diplomater og styrker i Irak og andre lande i Mellemøsten.

USA's allierede i golfen, især Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien, kan blive ofre for Irans gengældelse, og det kan USA's al-Udeid base i Qatar også, vurderer Charles Lister, der er leder af anti-terror afdelingen ved Middle East Institute overfor CNN.

"Med Soleimanis død får vi krig. Det er sikkert. Det eneste spørgsmål er hvor, i hvilken form og hvornår," siger Charles Lister