S: Sukkerafgiften er ikke taget af bordet

Politik
Eksklusivt for kunder
20. jul 2012 KL.11:50
Den udskældte sukkerafgift er ikke taget af bordet.

Det understreger Socialdemokraterne efter, at De Radikale fredag meldte ud, at partiet vil have afgiften rullet tilbage.

Også SF's skatteminister Thor Möger Pedersen har erklæret sig villig til at tage det søde med det sure og annullere sin egen afgift.

Men ifølge Socialdemokraterne lever sukkerafgiften i bedste velgående, indtil der er fundet en "retfærdig og ansvarlig" finansiering.

Parate til at finde løsning


Det siger partiets skatteordfører, Thomas Jensen.

"Sukkerafgiften - også selvom De Radikale siger det, de siger i dag - er hverken afskaffet eller taget af bordet endnu," siger han til Ritzau.

"Vi er helt parate til at finde en løsning, men det forudsætter, at man kan finde en retfærdig og ansvarlig løsning. Og De Radikale må jo finde nogle finansieringsforslag til en eventuel afskaffelse," påpeger Thomas Jensen.

Sukkerafgiften - som både erhvervsliv og ernæringseksperter har kritiseret skarpt - skulle have lagt 1,3 milliarder kroner årligt i statskassen.

De penge mangler selvsagt, hvis afgiften droppes, og her har medunderskriveren på sukkerafgiften - Enhedslisten - allerede en vifte af forslag parat.

Rudekuverter til de rige

Fælles for Enhedslistens forslag er dog, at de resulterer i rudekuverter til de rige.

"Pengene skal findes hos de rigeste danskere. Vi har i sidste uge peget på arveafgift og formueskat, men man kan også finde på andre modeller," siger partiets gruppeformand, Per Clausen.

Han understreger, at afgiften på sukker aldrig har været Enhedslistens kop te, fordi den ifølge partiet "rammer socialt skævt".

"For vores skyld kan man da godt droppe sukkerafgiften. Det har jo tilsyneladende vist sig meget vanskeligt at lave den på en måde, som er fornuftig, og som fremmer sundheden," siger Per Clausen.

/ritzau/