S står til at arve uafklaret vejafgift fra VLAK: "Sjusket og en noget lemfældig omgang med statskassen"

380040_16_9_large_742.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
15. apr 2019 KL.14:30
Hvor meget skal man betale for at køre på de danske veje? På hvilke veje skal man betale? Og hvem skal kompenseres hvor meget?

Hvis Socialdemokratiet overtager regeringsmagten efter næste valg, bliver det op til partiet at svare på de spørgsmål og indføre en vejafgift, der efter alt at dømme vil gøre det dyrere for nogle borgere at køre i deres bil.
Også selv om partiet ikke var med i den politiske aftale, hvor regeringen og DF blev enige om bl.a. at sænke registreringsafgiften.

"Det er sjusket og en noget lemfældig omgang med statskassen at have udskrevet lettelsen på den måde og så slet ikke have styr på, hvordan flere hundrede millioner skal komme ind. At man flere år efter ikke har fremlagt den model. Men vi lægger omvendt til grund, at det faktisk er muligt at gennemføre. Fordi det er det, regeringen har stillet os alle sammen i udsigt," siger skatteordfører Jesper Petersen (S).

Han lader samtidig forstå, at S ikke har tænkt sig at droppe afgiften.

"Lettelserne er jo gennemført. Derfor må vi også holde de borgerlige partier op på, at finansieringen kan gennemføres på den måde, de har sagt. Og at de ikke på den måde har gravet et 300 millioner kroners hul i statskassen," siger han.

Skatteministeriet oplyser i en mail, at det fortsat er planen, at afgiften skal træde i kraft ved årsskiftet 2019/2020.

Og skatteminister Karsten Lauritzen (V) udtaler i en skriftlig kommentar, at ministeriet er i fuld gang med at udarbejde en model, der er forenelig med EU-retten, men at det ikke er et nemt arbejde.

"Jeg mener bestemt, at vi agerer økonomisk ansvarligt – og det er en helt normal finansieringsmodel i det politiske arbejde. Men det er klart, at et flertal i Folketinget efter et valg kan vælge at afbryde arbejdet med vejafgifterne. I så fald må de jo finde pengene et andet sted – det håber jeg naturligvis ikke, vil ske," udtaler Lauritzen.