Rygter om stop for ECB-opkøb sender renterne op

360169_16_9_large_257.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
19. mar 2018 KL.14:33
Minuttet efter nye rygter om den europæiske centralbanks (ECB) opkøbspolitik ramte de finansielle markeder mandag, tog renterne over hele Europa et hop op, og ifølge cheføkonom i Sydbank Jacob Graven bliver det renternes retning fremover.

Rygterne lyder, at ECB allerede ved udgangen af i år vil stoppe helt for opkøbene af obligationer. Og det vil betyde nye tider på rentemarkederne, forklarer Jacob Graven, der mener, at det er ved at være slut med rekord lave renter.

"Jeg tror, vi skal forvente, at renterne skal op på et noget højere niveau, end vi har set de senere år. Renteniveauet er ekstremt lavt," siger han og understreger, at en ny opkøbspolitik i ECB kan være meget fornuftig:

"Helt grundlæggende kan man sige, at ECB’s opkøb har været med til at presse obligationsrenterne ned over hele Europa og svække euroen. Så investorerne har kigget meget tæt på, hvornår det skulle stoppe, og det her er et lidt hårdere signal, end investorere havde regnet med."

Markeder reagerede med det samme

ECB-rygterne ramte markederne kl. 13 mandag, og det kunne læses med det samme. På minuttet steg den danske 10-årige obligationsrente fra 0,63 pct. til 0,66 pct., ligesom euroen blev styrket overfor dollaren på samme tidspunkt.

"Det er ikke nogen voldsom dramatisk reaktion, men det er absolut en synlig reaktion på minuttet, hvor nyheden kom. Så det er tydeligvis noget investorerne på både rente- og valutamarkederne har rigtig stor fokus på," lyder det fra Jacob Graven.

Ifølge økonomen kommer det som et svar på, at billedet af den europæiske økonomi ser meget bedre ud end tidligere. Han mener derfor også, at det er ”helt rimeligt at sætte spørgsmålstegn ved, hvorfor man stadig fører sådan en krise politik.” Og han forventer, at ECB vil begynde at hæve renterne allerede fra starten af 2019, hvilket vil have en direkte afsmitning på den danske økonomi.

Risiko på boligmarkedet

Han forventer, den 10-årige danske obligationsrente om et år vil være steget fra sit nuværende niveau på 0,65 pct. til 1,25 pct. Selvom Graven mener, at det er et fornuftigt og tiltrængt træk, at ECB stopper sine opkøb og sender renten op, er han bekymret for, om renten har været holdt på et for lavt niveau i for lang tid, og at der derfor vil komme for kraftige pludselige rentestigninger.

"Det er klart, at dem der skal låne penge, de kan jo godt være kede af, at renterne nu er på vej op. Men det at man har holdt renterne så ekstremt lave, det er altså noget vi har levet med i flere år. Og man kan risikere, når renten har været så lav så længe, at der kommer nogle bivirkninger på længere sigt," siger han og uddyber:

"Risiko kan være, at der bliver pustet til bobler både på finansielle markeder, men også boligmarkedet. Priserne er steget ganske pænt i Danmark over de seneste år. Det er et sted, hvor man kan sige, at der er et meget direkte gennemslag. Især ved kraftige rentestigninger er der risiko for store fald i pris på boliger og aktier."