Rygklap til 2020-plan fra vismænd

Politik
Eksklusivt for kunder
31. maj 2011 KL.12:14
De økonomiske vismænd roser regeringens 2020-plan for at tage fat frem for at tale om behovet for handling. Tilbagetrækningsreformen er ”næsten” økonomisk holdbar.

Mens oppositionen og regeringen skændes om at have præsenteret den bedste løsning på Danmarks akutte og langsigtede problemer, er der langt hen ad vejen opbakning til finansminister Claus Hjort Frederiksens reformforlig fra vismændene i Det Økonomiske Råd.

Rådet har netop fremlagt sin halvårlige statusrapport på dansk økonomi og dens udfordringer. I kapitlet om efterløn og pensionsalder viser vismændenes beregninger, at det politiske forlig om en tilbagetrækningsreform ”stort set sikrer finanspolitisk holdbarhed”.

Slut med tom snak


Regeringen har med støtte fra Dansk Folkeparti og De Radikale taget et stort og tiltrængt reformskridt, der ud over holdbarhedsmålet også vil forøge levedygtigheden af det danske pensionssystem.

Tak for konkrete initiativer frem for uspecificerede reformkrav, som den forrige velfærdsaftale var rig på, lyder humlen fra de uafhængige økonomer.

”Reformen er et væsentligt bidrag til at gøre finanspolitikken troværdig, fordi efterløns- og pensionsaldrene relativt hurtigt tilnærmes de langsigtede niveauer, der sigtes efter, gennem konkret vedtagne og snarlige justeringer frem for mere fjerne og endnu ikke besluttede indekseringer,” skriver vismændene.

Mens pensionsalderen fremrykkes, bliver efterlønsperioden beskåret til tre år. Det er hovedbudskabet i 2020-planen, som vismændene ser indeholde mange af de elementer, man bør kræve af en mellemlang plan.

Hensigtsmæssig reformpakke

Blå blok har med sine reformer styrket sin finanspolitiske troværdighed hos vismændene, der peger på treenigheden af en stor efterlønsreform, en stram udgiftsstyring og en ophævelse af skattestoppets nominalprincip som elementer i en ”hensigtsmæssig reformpakke”.

På lang sigt vurderes antallet af danskere på efterløn at falde med størrelsesordenen 40.000, og den samlede tilbagetrækningsreform vil styrke den finanspolitiske holdbarhed med 0,4 pct. af dansk BNP.

Tilbagetrækningsreformen vil give en besparelse på 18 mia. kr. og løfte den langsigtede, økonomiske holdbarhed med 10 mia. kr.

Det skal lukke statskassens nuværende hul på 47 mia. kr. Regeringen har i forvejen fundet 24 mia. kr. i sin genopretningspakke og de manglende i alt 23 mia. kr. med forligene om 2020-planen.