Regnefejl på over 6 mia i S-SF-udspil

Politik
Eksklusivt for kunder
07. sep 2010 KL. 7:16
Pensionsbranchen undsiger nu i skarpe vendinger den vigtigste finansieringskilde i Socialdemokraternes og Socialistisk Folkepartis fælles finanslovudspil, der kom i går.

Til at finansiere knap 6 mia. kr. i øgede offentlige udgifter til bl.a. folkeskolen, sundhed og generel vækst i de kommunale budgetter - i stedet for VK-regeringens plan om uændrede budgetter - foreslår de to partier at lægge et loft på 100.000 kr. over, hvor mange pensionskroner, man kan indbetale til en livrenteordning, hvis man fortsat vil have skattefradrag for beløbet.

Et sådant loft, som regeringen selv har indført for ratepensioner i sin skattereform sidste år, vil indbringe ikke mindre end 6,7 mia. kr., mener de to partier.

Men det er helt i skoven, anfører pensionsbranchen, der for dagbladet Børsen har regnet sig frem til, at provenuet udgør mindre end 2 pct. af, hvad S og SF regner med.Helt forkert beregning.

Tilmed har de to partier, der går målrettet efter regeringsmagten efter næste valg, ikke taget højde for, at pensionsopsparerne vil ændre adfærd, hvis beskatningen skærpes - akkurat, som det er tilfældet andre steder i skattesystemet:

"Der er regnet helt galt på det her. Man har kun taget fradragsværdien, men glemmer helt, at der jo kommer penge i kassen senere fra beskatning af pensionerne. Det svarer til at låne pengene og smide regningen i børneværelset."

"Det ædruelige regnestykke er, at der højst kommer 150 mio. kr. ind i 2011 på den konto. Og det tal forudsætter, at stramningerne slet ikke påvirker pensionsopsparingerne, hvilket det selvsagt vil gøre," siger Per Bremer Rasmussen, der er adm. direktør i Forsikring & Pension.