Regeringen vil sænke afgifter for 400 mio kr - grænsehandel og kørselsfradrag med i finanslovsudspil

368025_16_9_large_947.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
29. aug 2018 KL.16:17
Dansk erhvervsliv og økonomi misser milliarder, når danskerne fra tidlig morgen til sen aften suser over den dansk-tyske grænse for at tømme grænsehandelsbutikkerne for chokolade, sodavand, øl, slik og vin.
I endnu et forsøg på at komme det til livs sætter regeringen det som særligt fokusområde, når finanslovsudspillet for 2019 præsenteres torsdag.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fortæller, at udspillet samlet vil lette skatter og afgifter for 400 mio. kr. i 2019, hvoraf de 135 mio. kr. sættes af til en afgiftspakke rettet mod grænsehandel. Det præcise indholdet skal dog defineres af partierne i den endelige finanslovsaftale.

"Størstedelen af pengene i vores finanslov vil gå til at styrke kernevelfærden, men vi har så også 400 mio. kr. til at sænke afgifter for," siger Karsten Lauritzen og lægger vægt på, at det giver mulighed for at komme videre med f.eks. at sænke isafgiften eller kaffeafgiften, som det er blevet anbefalet af regeringens eget oprydningsudvalg.

"Det, jeg som skatteminister gerne vil betone, er afgiftssænkelser, der kan mindske grænsehandlen. Det er en dagsorden, vores parlamentariske grundlag i Dansk Folkeparti også tidligere har vist interesse for," tilføjer han.

DF bakker op

Ifølge DF’s skatteordfører, Dennis Flydtkjær, er grænsehandel altid på partiets dagsorden.

"Det er generelt lidt tosset, at vi sender en masse lastbiler med varer ned over grænsen, hvorefter vi danskere kan spænde en trailer på og køre ned og hente dem hjem igen. Men jeg er usikker på, hvor meget vi kan gøre ved det for det beløb, regeringen sætter af," siger han og påpeger, at det vil koste 275 mio. kr. alene at fjerne kaffeafgiften.

"Hvis vi virkelig skal tage fat og fjerne bøvl, skal vi også gå efter at fjerne afgifter helt. Det vil koste mere end de 135 mio. kr.," tilføjer Dennis Flydtkjær.

Skattepolitisk chef i Dansk Erhverv Jacob Ravn er glad for, at regeringen sætter ind overfor punktafgifter. Han havde gerne set et endnu større beløb end 135 mio. kr., men påpeger, at det f.eks. kan bruges til at fjerne tillægsafgiften for mousserende vin.

Professor i forbrugerkultur Dannie Kjeldgaard fra Syddansk Universitet tvivler på, at afgiftslettelsen vil batte.

"Jeg tror ikke, det vil få en effekt på den samlede grænsehandel. Det er i høj grad symbolsk," siger han.

Fleggaard tror ikke på effekt

Spørger man den suverænt største grænsebutik, Fleggaard, vil tiltaget end ikke få én eneste dansker til at blive hjemme på den danske side af grænsen.

Direktør Karsten Olsen fortæller i et skriftligt svar, at de ikke har mærket noget til Erhvervspakken fra 2017, der bl.a. nedsatte nøddeafgiften.

"Tværtimod er vores salg af nødder steget i 2018 sammenlignet med samme periode sidste år – på både volumen og omsætning. Dette skyldes at afgifter kun betyder ganske lidt for den samlede prisforskel mellem Danmark og Tyskland. Prisforskellen ligger derimod i momsforskellen, en lavere omkostningsstruktur i Tyskland og ikke mindst at vi, grundet en hård konkurrence på detailmarkedet i Tyskland, har en lavere avancestruktur end i Danmark," skriver Karsten Olsen og uddyber:

"Et godt eksempel er kaffe, hvor den tyske afgift er dobbelt så høj som den danske, og alligevel kan vi sælge kaffen billigere end dansk detail. Set i det lys mener vi ikke, det vil have nogen som helst effekt på grænsehandlen, såfremt de varslede afgiftslempelser bliver en realitet."

Anderledes positiv er Salling Group, der ejer Bilka, Føtex og Netto, på den danske side af grænsen. Uanset omfanget byder adm. direktør Per Bank alle tiltag til bekæmpelse at grænsehandel velkommen.

Han er særdeles kritisk overfor gennemstrømningen af danskere i tyske butikker med argumenter om, at det giver et massivt tab af danske arbejdspladser, og at pantløse grænsedåser i naturen skader miljøet.

"Vi ser gerne, at man (regeringen, red.) også investerede endnu mere ambitiøst, da det vil komme hele Danmark til gode," siger Per Bank i et skriftligt svar.

Fortsætter kørselsfradrag

Ud over punktafgiftsnedsættelserne rettet mod grænsehandel, lægger regeringen op til at gøre en ordning med højt kørselsfradraget for pendlere med over 120 km til arbejde permanent.

I dag kan du som bosat i 25 yderkommuner få et særligt højt fradrag, men kun til udgangen af 2018.

"Det handler om at fortsætte en succesfuld ordning," siger skatteminister Karsten Lauritzen, der som et tredje initiativ lægger op til at ligestille elvarmeafgiften for fritidshuse med helårsbeboelse, så afgiften for ca. 45.000 sommerhuse, der bruger mere end 4000 kWh årligt, går fra 87 øre pr. kWh til ca. 26 øre.

"Et bredt flertal har allerede bakket op om at sænke elafgiften og elvarmeafgiften i foråret. Det er med til at understøtte den grønne omstilling, så derfor tænker vi, at der forhåbentlig også vil være et flertal for at gøre de regler, der nu gælder for helårshuse, gældende for sommerhuse," siger Karsten Lauritzen.

Dennis Flydtkjær bakker også op om disse to tiltag. Men han mener, at der hurtigt kan blive brug for flere penge, end regeringen lægger op til og nævner finansieringen som en stor ubekendt.

"Det er nemt nok at dryppe de gode gaver ud nu inden finansloven, men vi skal også lige kende den samlede regning torsdag," siger Dennis Flydtkjær.

Karsten Lauritzen peger på rammen for finansloven som finansieringskilde og lægger vægt på, at flere partier bør kunne se sig selv i udspillet.

Som Børsen kunne fortælle tirsdag har VLAK f.eks. trods et stort ønske om at sænke arveafgiften måtte droppe det, da DF ikke vil være med.

"Det, jeg er ude efter her med den sidste finanslov inden et folketingsvalg, er jo ikke, at vi skal ud i en lang diskussion omkring skat. Men at vi kan skabe nogle resultater, som kan gøre det billigere at være dansker og måske flytte nogle arbejdspladser syd fra grænsen ind i kongeriget," siger Karsten Lauritzen.