Regeringen: Eksporten til udlandet falder reelt i år

346079_16_9_large_182.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
01. jun 2017 KL.15:08
Danmark går i et samlet minus på eksporten resten af året.

Det er i hvert fald den opsigtsvækkende essens af regeringens nye Økonomisk Redegørelse, der blev offentliggjort tirsdag.

Ganske vist står der i redegørelsen, at eksporten stiger med 2,9 pct. i år. Men det er en stigning over hele året, og derfor kommer der noget teknik ind i regnestykket, der i den grad piller pynten af stigningstakten.

Boomede først i slutningen af 2016

Eksporten boomede nemlig først i fjerde kvartal sidste år. Derfor svarer de 2,9 pct. til, at den danske eksport vil falde resten af året i forhold til det niveau, som eksporten startede året i.

En uændret eksport resten af i år ville nemlig sende den samlede årsstigningstakt op i 3,1 pct.

Det er vel at mærke efter, at gårsdagens skuffende tal for eksporten er regnet ind i ligningen. Eksporten faldt med 0,9 pct. i første kvartal i forhold til kvartalet før.

"Det er for pessimistisk"

Anders Høyer, cheføkonom i Sparekassen Kronjylland, mener, at regeringen er for pessimistisk.

"Det synes vi virker urealistisk. Jeg medgiver, at der er betydelige kvartalsvise udsving, men at eksporten skal være mindre i resten af året end tilfældet har været det sidste halve år, virker utrolig pessimistisk," siger Anders Høyer.

Han fortsætter: 

"Specielt i lyset af, at årets første måneder har bekræftet, at opsvinget i Europa er blevet stærkt. Det er trods alt vores vigtigste eksportmarked"

Erkender "relativt moderate stigningstakter"

I Økonomisk Redegørelse erkender regeringen, at der er tale om "relativt moderate stigningstakter" i eksporten i år.

"Det afspejler især, at tjenesteeksporten bliver holdt tilbage af en forventet langsom udvikling i eksporten af søtransport, som faldt skarpt i 2015 og kun langsomt er ved at vende tilbage til en positiv vækst," står der i prognosen.

Den gennemsnitlige realvækst i eksporten har ellers været 3,9 pct. om året siden 1995.

Anders Høyer bemærker, at de økonomiske vismænd med 4,4 pct. har et noget højere bud på eksporten i år, end regeringen har.

Mellem 3,5 og 4 pct.

Også Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, vurderer, at regeringens prognose for eksporten ligger for lavt - selv efter de ringe eksporttal i første kvartal.

"Eksporten kommer nok til at se lidt pænere ud end det, der ligger i regeringens prognose. Vi forventer, at eksporten kommer til at stige med omkring 3,5 til 4 pct. på årsbasis," siger Steen Bocian.