Reagan led af Alzheimers i Det Hvide Hus

Politik
Eksklusivt for kunder
15. jan 2011 KL.11:19
USA's tidligere præsident Ronald Reagan fik konstateret Alzheimers sygdom fem år efter, han forlod Det Hvide Hus, men han viste allerede tegn på sygdommen, mens han var landets leder.

Det skriver sønnen, Ron Reagan, i en ny biografi, "My Father at 100, a Memoir".

Reagan havde kun været præsident i tre år, da sønnen bemærkede, at han havde problemer.

Det var under debatter med den demokratiske præsidentkandidat, Walter Mondale i 1984, hvor sønnen følte, at en ond drøm var ved at blive virkelighed.

"Nogle vælgere begyndte at se en bedstefar foran sig, som aldrig kunne finde sine læsebriller, og som var ansvarlig for et velspækket atomarsenal, og det gjorde dem nervøse," skriver Ron Reagan.

"Hvad der var værre var, at min far nu synes at give dem berettiget grund til bekymring. Mit hjerte sank, mens han famlede sig vej gennem svar, fumlede med sine notater og helt ukarakteristisk manglede ord. Han så træt og forvirret ud," fortæller sønnen.

Reagan fik i 1994 diagnosticeret Alzheimers, der er en uhelbredelig hjernesygdom. Evnen til at huske og indleve sig forsvinder helt eller delvist. Han døde 10 år senere.

Ron Reagans bog udkommer tirsdag forud for Ronald Reagans 100-års fødselsdag den 6. februar.

Ron Reagan fortæller videre i bogen, at han blev forskrækket, da han i august 1986 sammen med faderen fløj over canyonkløfterne nord for hjembyen Los Angeles. Det var canyons, som præsidenten ellers kendte så godt, men "han kunne ikke længere huske deres navne".

The Ronald Reagan Presidential Foundation, der vedligeholder mindet om USA's præsident fra 1981 til 1989, benægter i en reaktion på bogen, at Reagan allerede som præsident viste tegn på Alzheimers.

/ritzau/Reuters