Radikale vil have Danmark med i bankunion: Regeringen må vælge mellem os og DF i EU-politikken

393187_16_9_large_580.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
19. dec 2019 KL.16:56

De Radikale retter en skarp kritik mod regeringen for at nøle i spørgsmålet om, hvorvidt Danmark bør tilslutte sig EU's bankunion. Torsdag landede der nemlig en længe ventet rapport, der efter planen skulle danne grundlag for en endelig stillingtagen.

Ifølge rapporten vil der være mange fordele for Danmark ved at gå med, bl.a. et stærkere tilsyn med de største banker. Og den danske realkreditmodel vurderes at kunne bevares.

Alligevel mener regeringen, at der stadig er behov for større klarhed på flere områder, mener erhvervsminister Simon Kollerup (S), der blandt andet henviser til Storbritanniens udtræden af EU og at Sverige endnu ikke har besluttet sig. Regeringen har derfor ikke fastlagt sin holdning endnu.

"Har intet med brexit at gøre"

Men det giver ingen mening, set med De Radikales øjne:

"At vente på hvad svenskerne gør - det er da noget underligt noget, for at sige det ligeud," siger EU-ordfører Jens Rohde.

"Og det her har jo ikke noget med brexit at gøre. Det har INTET med brexit at gøre. Så at regeringen fører strudsepolitik her, det mener jeg faktisk er direkte uansvarligt," tilføjer han.

Men gør det noget at vente lidt med at beslutte sig?

"De eneste, der vinder på, at vi ikke er en del af bankunionen, det er alle de brodne kar. Så det er der et problem i. Fordi et styrket tilsyn er i dansk interesse," siger Jens Rohde.

"Ingen banker er nationale. Alle banker er investeringsbanker i dag. Så ja, der er et problem med, at man venter. Det kan ikke gå hurtigt nok med at komme ind i den bankunion."

Kan ende med beslutningsforslag

Han opfordrer regeringen til at lytte til De Radikale og Venstre, der almindeligvis står bag regeringen i EU-politikken. 

"Regeringen skal forstå, at enten må den begynde at hente sine mandater hos Dansk Folkeparti eller Enhedslisten, hvis den ønsker at føre politik på deres bagtæppe. Eller også skal den lytte til de partier, der traditionelt støtter op om en proeuropæisk dagsorden," siger han.

"Vi kan jo ende med at måtte fremlægge et beslutningsforslag i Folketinget, hvis regeringen bliver ved med at sidde på sine hænder. For det er uansvarligt at stå uden for bankunionen, når det er så entydigt, at en vil give et styrket tilsyn," siger Jens Rohde.

Venstre er for

Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, oplyser over for Børsen, at rapporten for ham at se er tilstrækkeligt grundlag til at træffe en beslutning. Venstre mener entydigt, at Danmark bør tilslutte sig bankunionen, fastslår han.

Enhedslisten er til gengæld lige så entydigt imod.

"Bankunionen er hamrende udemokratisk. Ved indtrædelse overfører landende magten over indgreb i banksektoren til den Europæiske Centralbank. Bankunionens styrelsesråd har stærke beføjelser og vil have næsten total kontrol over hvad der skal ske med de store banker i Danmark. Det er helt skævt," skriver europaparlamentsmedlem Nikolaj Villumsen i en pressemeddelelse.

FolkeafstemningSkulle regeringen ende med at anbefale, at Danmark går med i bankunionen, vil den sende spørgsmålet til folkeafstemning, fastslår Simon Kollerup i sin pressemeddelelse om rapporten. Det er De Radikale modstandere af.

"Jeg er principielt imod folkeafstemninger. Det er noget af det mest udemokratiske, man har. Det efterlader nemlig ingen mindretalsbeskyttelse. Det efterlader kun et ja eller et nej. Hvis man er i tvivl om, at folkeafstemninger virkelig splitter befolkningen, så skal man bare kigge til Storbritannien," siger Jens Rohde.

Venstre er også imod at sende spørgsmålet til folkeafstemning, mens det for Enhedslisten er afgørende, at regeringen holder sit ord.

"Selvfølgelig skal danskerne høres i en så afgørende sag," mener Nikolaj Villumsen.