Radikale skifter spor: Nu er der rødt flertal for en ny aktieskat på bankerne

381959_16_9_large_166.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
23. maj 2019 KL.19:53

null

Skal banker og pensionsselskaber betale en særlig afgift på 0,1 pct. til statskassen, når de handler med aktier?

Ja, lyder det nu fra en samlet rød blok, der står til at få flertal ved folketingsvalget.

Dermed kan Danmark være på vej ind i det såkaldte forstærkede samarbejde mellem i alt 10 EU-lande med Tyskland og Frankrig i spidsen, der lige nu arbejder på at designe en holdbar model for en transaktionsskat, bedre kendt som finansskat.

Både Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Alternativet går åbent ind for skatten, men det nye er, at De Radikale nu har skiftet kurs og ikke længere kræver en global model for finansskatten.

Nu kan det være tilstrækkeligt, hvis EU-landene bliver enige om en model. Og det kan også være tilstrækkeligt, hvis de 10 lande – og 11 med Danmark – finder en model, der er robust nok.

Ind i rødt regeringsgrundlag

Dermed er finansskatten direkte på vej ind i et eventuelt rødt regeringsgrundlag, hvis Mette Frederiksen (S) vinder folketingsvalget.

”Nu er vi klar til at se på det, hvis det kan komme på et europæisk niveau. Vi har rykket os fra, at det skulle være internationalt, til at vi også er med på en europæisk løsning, hvis den kan skabes,” siger Martin Lidegaard, finansordfører i De Radikale.

Også hvis det kun er i det forstærkede samarbejde med 10 lande?

”Det forholder vi os åbent til. Vi vil gerne se, hvordan det falder ud. Men vi vil selvfølgelig foretrække en fælles europæisk løsning. Måske er det også blevet lettere, efter at Storbritannien træder ud af EU, for de var jo nok den største modstander af en europæisk skat,” siger Martin Lidegaard.

Bankernes skatteetik

Han tilføjer dog, at det stadig er svært at finde en konkret model, der både respekterer den fri bevægelighed på finansielle tjenesteydelser i det indre marked og så samtidig kun skal gælde i en del af EU-landene.

Hvad har fået jer til at ændre holdning?

”Vi har oplevet en finansiel sektor, hvor vi har set en lang række problemer i form af skatteunddragelse, som måske også har rykket ved vores position. Og så er det også, fordi vi har et ret stort ønske om at lette skatten på arbejde for flere, og det vil i givet fald være noget af det, vi gerne vil anvende provenuet til,” siger Martin Lidegaard.

De øvrige partier i rød blok jubler.

”Det glæder mig ualmindeligt meget, og det er rigtigt vigtigt. Vi vil tilslutte os de europæiske lande, der vil det her,” siger Peter Hummelgaard, EU-ordfører for Socialdemokratiet.

Han understreger, at modstand fra netop De Radikale var grunden til, at den tidligere SRSF-regering gik imod en finansskat, både da EU-Kommissionen foreslog skatten i 2011, og da kommissionen senere justerede modellen i 2013.

9-11 milliarder kroner

Den model vil sende et ekstra skatteprovenu i kassen på 0,4-0,5 pct. af bnp - eller hvad der svarer til en regning på 9 til 11 mia. kr. til den finansielle sektor i Danmark.

Tyskland og Frankrig brygger dog på en lidt mildere kompromismodel, der kun omfatter handel med aktier, og som de to lande præsenterede før jul. Det vil sænke provenuet.

Finansminister Kristian Jensen (V) er lodret imod afgiften. Det samme gælder DF.

”Det bliver dyrt for danskerne. Det er penge, som skal betales af pensionsopsparerne og de, som har aktier i dag,” siger Kristian Jensen.