Professor: USA er gået konkurs

Politik
Eksklusivt for kunder
25. feb 2011 KL.17:46
Et statsbankerot truer ikke USA i fremtiden. Det er allerede indtruffet, mener amerikansk økonomiprofessor.

Laurence Kotlikoff, økonomiprofessor ved Boston University, skriver i en spalte for nyhedsbureauet Bloomberg, at beviset på "konkursbegæringen" findes i præsident Barack Obamas seneste statsbudget, der blev fremlagt for lidt over en uge siden – og som skaber splid mellem demokrater og republikanere.

"Budgettet viser et massivt pengepolitisk hul som vil fortsætte over de næste 75 år. For at tætne hullet må skatterne øjeblikketligt hæves, forbruget skæres eller en kombination af disse som kan dække til 8 pct. bruttonationalproduktet (BNP)," skriver han og fortsætter:

"Intet i økonomisk teori tilsiger, at vi skal se 75 år frem i tiden, når vi tager økonomiske beslutninger i nutiden."

Mangler 45.000 mia. dollar

Kotlikoff peger på, at sundhedsreformen i USA, der giver underskud på 26 pct., sammen med Greenspan-komiteen fra 1983, er skyld i problemerne.

Ifølge professoren blev det i en analyse i 2003 gjort klart, at det pengepolitiske gab mellem fremtidige forpligtelser og indtægter. Den viste et gab på hele 45.000 mia. dollar.

Undersøgelsen blev dog aldrig inddraget i budgettet som planlagt.

"Jeg er ikke sikker på, om det at censurere det pengepolitiske gab er mere ærefuldt end at ignorere det. Men jeg ved, at vi ikke kan antage problemerne væk, og at jeg havde større håb for denne præsident, da jeg stemte på han," afslutter professoren.

Vil skære dramatisk

Barack Obamas budgetforslag for næste år varsler både nedskæringer – primært i det offentlige forbrug - og nye investeringer.

De foreslåede besparelser skal reducere budgetunderskuddet med 1100 mia. dollar de næste ti år.

Obama ønsker i den forbindelse at øge statens indtægter gennem højere skatteniveau, og præsidenten foreslår at begrænse velhavende amerikaneres mulighed for skattelettelser for renteudgifter og donationer til velgørenhed

Læs også: Obama sender USA på hestekur