Private job har stået i stampe i 60 år

Politik
Eksklusivt for kunder
06. sep 2011 KL. 8:27
Mens der i 1951 var 13 privat beskæftigede for hver offentligt ansat, er der i dag kun 2,3 privat beskæftigede pr. offentligt ansat.

Det viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforenings kommende arbejdsmarkedsrapport, oplyser foreningens blad Agenda.

I forhold til 1951 er der i dag 4.000 flere privat beskæftigede og 683.000 flere offentligt beskæftigede.

Den massive opbygning af velfærdsstaten har kun været mulig, fordi vilkårene for at udbygge velfærdsstaten var optimale på alle måder, mener Jan Rose Skaksen, professor i økonomi ved CBS og tidligere vismand.

"Velstanden steg som følge af produktivitetsstigningerne, de nye generationer var større og bedre uddannede, og så kom kvinderne ind på arbejdsmarkedet. Velfærdsstaten blev udbygget mens få havde brug for den og mange kunne finansiere den," siger han.

Nye toner

Men nu er forholdene fundamentalt forandret.

"Nu bliver det hele vendt på hovedet. Det ser dystert ud. Vi har en massiv afvandring fra arbejdsstyrken, og det er meget svært at drive arbejdsstyrken opad.

"Selv med reformer er det vanskeligt. Samtidig vil flere og flere få brug for velfærdsstaten i takt med, at vi får flere ældre," siger Jan Rose Skaksen, der forudser store forandringer af velfærdsstaten.

"Det er meget svært at forestille sig, at der ikke kommer drastiske reformer. Der vil blive brug for en langt højere grad af prioritering af, hvilke opgaver den offentlige sektor skal løse. Vi kan ikke længere få det hele," siger Jan Rose Skaksen til Agenda.

/ritzau/