Præsident Biden holder sit eget klimatopmøde – Mette Frederiksen er med

Sidst på ugen er der møde i Washington Leaders Summit, hvor præsident Biden markerer, at USA er tilbage i det globale klimasamarbejde. En forløber for FN-topmødet til efteråret i Glasgow

20210407-212610-5_9Mb.jpg
John Kerry, USA's særlige udsending, mødtes bl.a. med premierminister Narendra Modi inden klimatopmødet i USA. Arkivfoto: Press Information Bureau/Reuters/ Ritzau Scanpix
Politik
Eksklusivt for kunder
18. apr 2021 KL. 9:00

På førstedagen af sin præsidentperiode meldte Joe Biden USA ind i Paris-aftalen, den klimaaftale, som forgængeren, Donald Trump, trak USA ud af.

Med sit såkaldte Leaders Summit på torsdag og fredag tager Biden sit næste store skridt for at placere USA i fronten af bestræbelsen på at bekæmpe klimaforandringer. 40 stats- og regeringschefer – heriblandt statsminister Mette Frederiksen (S) – er inviteret til det digitale topmøde, hvoraf en del livestreames til hele verden.

Hvad præcist, der skal komme ud af klimatopmødet, er uklart. Under alle omstændigheder er det en mellemlanding på vej til FN's næste store klimatopmøde i Glasgow til efteråret, hvor målet er ny global reduktionsforpligtigelse.

Selv vil Joe Biden gøre sin ambition om en reduktion i de amerikanske emissioner inden 2030 på mellem 48 og 53 pct. i forhold til 2005 til det store omdrejningspunkt. Det er bl.a. med det mål for øje, at Biden netop har lanceret en investeringsplan på ca. 3 billioner dollar til infrastruktur og klimainvesteringer.

Men Biden har tillige sat sin særlige klimaudsending, fhv. udenrigsminister John Kerry, på hårdt arbejde, for at andre af verdens store udledere af klimagasser på Leaders Summit – der falder sammen med Earth Day – kommer med bindende løfter, der kan kaste ekstra stråleglans over USA's tilbagevenden i klimakampen.

John Kerry forsøger især at få løfter fra Japan, Sydkorea og Canada, nogle af USA's nære allierede. Ifølge medier i de tre lande er det absolut en realistisk mulighed, og et løfte fra eksempelvis den japanske premierminister Yoshihide Suga om at reducere de japanske emissioner i 2030 med 50 pct. i forhold til 2013-niveauet kan komme allerede inden topmødet.

Noget sværere bliver det med Kina, Indien og Brasilien. John Kerry har netop tilbragt tre dage i Indien uden at få noget konkret med hjem. Forholdet til Kina blev om muligt afkølet endnu mere end under Donald Trump på et nyligt udenrigsministermøde i Alaska – med et reelt skænderi for åbne tv-kameraer – og USA's forsøg på at forhandle en aftale om beskyttelse af regnskoven med præsident Jair Bolsonaro er endt i fiasko.