Positivt med lynvækst i ledighed

Politik
Eksklusivt for kunder
23. aug 2010 KL. 9:01
Rettet kl. 10.51 - Beskæftigelsesfaldet (rettet) på 180.000 er uden fortilfælde. Ikke i nyere tid er fyringsedlerne blevet uddelt så hurtigt i Danmark, konstaterer Jyske Bank. Og det er paradoksalt nok positivt.

Det vurderer bankens makroanalytikere, der har set på udviklingen på arbejdsmarkedet gennem finanskrisen. Og i en sammenligning med det øvrige Europa er det kun blandt EU's hårdest ramte lande, at man kan se en tilsvarende vækst i arbejdsløshedskøen.

Beskæftigelsen (rettet) er faldet med 6,1 pct. fra 2. kvartal 2008 til 1. kvartal 2010. Den vækst overgås kun af Irland, Spanien og Slovakiet. Ledigheden udgør nu 6,6 pct. af arbejdsstyrken.

"Det danske arbejdsmarked har været på en voldsom nedtur under krisen. Ikke på et tidligere tidspunkt i nyere tid er beskæftigelsen faldet så meget så hurtigt," hedder det i bankens analyse.

Med en ledighed på 6,6 pct. ifølge Eurostat har der ikke været flere arbejdsløse i Danmarks siden 1996. Og det betyder, at ledigheden ikke længere kan anses som lav - men derimod "moderat høj."

Stor fleksibiltet


Men bag nedturen og den kedelige udvikling lurer en positiv vinkel, mener Jyske Bank:

"Den demonstrerer det danske arbejdsmarkeds store fleksibilitet."

For selv om der relativt er fyret flere i Danmark, så har krisen i ramt andre Eurolande lige så hårdt. De har dog ikke samme mulighed for at skære hurtigt i arbejdsstyrken. I eksempelvis Tyskland har faldet kun været marginalt, fordi opsigelsesvarsler og lønkompensationen er større.

Hurtigt i gang igen

Fleksibiliteten gør samtidig, at danske virksomheder derfor er mere frisk på at fastansætte medarbejdere, når det går fremad - og det har givetvis sikret, at vi før krisen havde en ekstrem lav arbejdsløshed.

"I det lange løb vil det over tid kunne give en gennemsnitlig lavere ledighed end ellers. Det giver en højere økonomisk velstand," konkluderer Jyske Bank.