Portræt af Lykke Friis

Politik
Eksklusivt for kunder
20. jun 2010 KL.18:13
Det er ikke så længe siden, at prorektor på Københavns Universitet og nyudnævnt klima- og energiminister Lykke Friis, er blevet portrætteret i dagbladet Børsen.

Anledningen var dengang, at Danmarks Radio havde tildelt hende den fornemme Rosenkjær-pris, der hvert år uddeles i den tidligere foredragschef Jens Rosenkjærs navn – med efterfølgende forpligtelse til at holde seks radioforedrag på P1.

Tildelingen af prisen skete som følge af hendes evne til at formidle komplicerede emner om især europolitiske forhold.

Der gives i det hele taget mange anledninger til at sætte projektør på Lykke Friis f.eks. også den, som vedstående billede refererer til.

Her ses Lykke Friis på vej til at deltage i det første møde i regeringens Vækstforum – et udvalg, der skal vise vejen ud af den vækst- og produktivitetskrise, som Danmark er havnet i.

Her er hun en af de otte dygtige og meget kompetente kvinder i en forsamling på i alt 27 fremtrædende personer fra offentlige institutioner og erhvervslivet plus ministrene fra de fire vigtigste ministerier.

Den aktuelle anledning til, at Lykke Friis blev portrætteret i dagbladet Børsen var at hun den 27. oktober fyldte 40 år.

Dermed er hun nået til en milepæl i sit professionelle liv, hvor det er gået meget hurtigt, og hvor man derfor med rette kan spørge, hvad bliver det næste? Minister? Måske. Hun har allerede været nævnt som et oplagt emne.

I givet fald kan det være i en politisk bredt funderet regering, for Lykke Friis har ikke et stærkt ideologisk budskab. For hende er det sagen, det drejer sig om.

Interessen for politik og politikarbejdet ligger i blodet – lige fra hun begyndte som statskundskabsstuderende på Københavns Universitet efter studentereksamen på "prinsegymnasiet" Øregaards Gymnasium i Gentofte.

Derefter gik det slag i slag – master, M.sc., i Europæiske Studier, London School of Economics, cand.scient.pol, ph.d i international politik, Københavns Universitet, hvorefter hun blev fuldmægtig i Industriministeriet, forsker ved Dansk Udenrigspolitisk Institut, DUPI, forskningschef samme sted, Europapolitisk chef i Dansk Industri, 2003-2006, for senest at sætte sig i prorektorsædet på Københavns Universitet, hvor rektor er Ralf Hemmingsen, der netop er blevet 60 år. Dertil kommer, at hun fungerer som en af de 12 EU-vismænd.

Den hurtige og meget fornemme karriere er ikke steget Lykke Friis til hovedet. I studietiden var hun en meget kompetent receptionist på dagbladet Børsen, hvor hun knyttede mange gode venskaber.

Disse venskaber er stadig stærke, og lige meget hvor man møder hende – store internationale konferencer eller mindre sociale sammenkomster – så er hun den samme meget talende, engagerede, ligetil og imødekommende kvinde.

Det gælder i den fysiske verden, men også i den virtuelle, for det siger sig selv, at den moderne indstillede Lykke Friis også har taget de nye sociale medier til sig for at dyrke det store netværk af mennesker, som hun dermed løbende kan holde kontakt med i cyberspace.

Lykke Friis er født international som datter af en dansk far – uddannelsesleder på handelsskolen Niels Brock, Hans Friis, og en tysk mor Frauke.

Den tyske forbindelse holdes fortsat ved lige, da Lykke Friis er en stor fan af det tyske bundesligahold Bayern München, som hun følger med stor interesse sammen med sin mand gennem 11 år, Peter Warming, der er chefrådgiver.