Politikere uenige i Sass Larsens udmelding om regulering af topchefernes lønninger: "Det skal vi ikke blande os i"

380580_16_9_large_159.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
29. apr 2019 KL.16:16
Der er ikke meget opbakning på Christiansborg, når det kommer til Henrik Sass Larsens udmelding om at danske topchefers høje lønninger skal stoppes.

Socialdemokratiets gruppeformand meldte i et interview med Børsen ud, at "de ikke kan styre sig selv på direktionsgangene", og at man derfor politisk bør regulere topchefernes lønfest.

Men det mener flere både røde og blå partier ikke er deres opgave at blande sig i. 

DF: Det er slet ikke noget politikere skal blande sig i

"Jeg vil ikke blande mig i, hvad Carlsberg eller Danfoss eller Lego giver deres direktion eller bestyrelse. Det er overhovedet ikke noget, vi politikere skal blande os i," siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti. 

"Det er slet ikke noget, en gruppeformand fra noget som helst parti skal sidde og fjolle rundt i," fortsætter han. 

"Vi kan tage diskussionen om statslige lønninger, kommunale lønninger, lønninger til politikere og folk, der sidder i rigsrevisionen, som ham selv, der har et stort fravær og en høj løn, for noget han ikke passer. Dén diskussion vil jeg meget gerne tage med ham," lyder det fra DF-ordføreren. 

Venstre vil ikke blande sig i løndannelse

Konkret foreslår den socialdemokratiske gruppeformand, at man reducerer topchefernes bonusprogrammer og lægger et loft over, hvor mange gange en almindelig medarbejders løn en topchef kan tjene. 

Heller ikke hos Venstre er man enig i Sass Larsens udmelding. 

"Det er ikke et problem, og jeg mener grundlæggende ikke politisk, at vi skal blande os i løndannelsen," siger Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre. 

"Jeg kan godt forstå, at nogle af de allerstørste lønninger er beløb, som er meget, meget svære at forholde sig til. Men det må være bestyrelsen og aktionærerne, der bestemmer, hvordan de aflønne deres chefer," siger han. 

"Det er deres virksomhed, og de bestemmer selv, hvordan de vil gøre. Det skal vi ikke blande os i," fortsætter han. 

Enhedslisten vil give fordel til virksomheder med "fornuftig lønpolitik" 

Fra Enhedslisten lyder det, at selvom topchefernes høje lønninger er et problem, er Sass Larsens forslag ikke den optimale løsning, at gribe problemstillingen an på. 

"Man bør gå ind og tage politiske initiativer, ja. Men at gå ind og lovregulere lønforholdene på arbejdsmarkedet indebærer en lang række problemer, så det er ikke en løsning, vi vil gribe til," siger finansordfører Rune Lund (EL). 

I stedet foreslår partiet bl.a. at man i forbindelse med offentlige udbud kan gøre lønforhold mellem en topchef og en gennemsnitsløn til en variabel i udbudsmaterialet. 

Det vil sige, at kan to virksomheder levere det samme til samme pris, vælger man den virksomhed, som har en mere "fornuftig" lønpolitik i forhold til cheflønninger. 

Hvorfor skal man blande sig politisk, når det handler om private virksomheder og ikke statslige eller offentlige lønninger?


"Det provokerer mig da groft, at virksomhederne også tjener penge på at levere ydelser til det offentlige, som jeg også er med til at betale via min skat. Når jeg ser hvordan direktørerne scorer fuldstændig groteske lønninger, i en situation, hvor der ikke er nok penge til velfærden, så er det da fuldstændig absurd, at se på ens skattekroner går til vanvittigt vilde direktørlønninger," siger Rune Lund. 

De Radikale: Svært ved at se, at man skal lovgive om løn i Danmark 

Også De Radikale er enige i, at topchefernes lønninger nogle steder er "stukket af", lyder det fra gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen. 

"Jeg har svært ved at se, at vi skal kunne gå ind og regulere løn politisk. Det tror jeg kan tage os et ringe sted hen, det bliver meget stift" siger hun. 

Selvom hun er enig med Henrik Sass Larsen i, at diskussionen er relevant, er der andet der skal tages i betragtning, påpeger næstformanden. 

"Men jeg må også bare sige, at det man er nødt til at forholde sig til, at der internationalt er et marked, som topchefer konkurrerer på. Jeg er ikke jaloux på dem eller har noget som helst problem med, at der er nogen i Danmark, der tjener rigtig mange penge, for det jo også er et stort ansvar og man ryger jo ud, hvis ikke man løfter opgaven," siger hun. 

SF afviser ikke Sass-forslag

Hos SF afviser partiformand Pia Olsen Dyhr ikke, at man bør regulere topcheflønningerne politisk. 

"Hvis vi kan gøre det på en fornuftig måde, så synes jeg det vil give god mening. Jeg synes de her lønninger er løbet af sig," siger hun og fortsætter: 

"Når vi snakker om 12-15-20 mio i årsløn, så synes jeg, vi er oppe og snakke nogen beløb, jeg ikke synes afspejler det samfund, vi lever i."

I forhold til Sass Larsens forslag om at regulere bonusordninger og sætte et lønloft for topcheferne, afviser hun ikke, at det kan være den rigtige vej at gå. 

"Det har jeg lidt svært ved at gennemsnkue, jeg vil ikke være afvisende overfor det, det må vi se helt konkret på," lyder det fra partiformanden.