Politikere i hård kritik af Danske Banks interne undersøgelse: Man kan ikke frikende sig selv - vi skal til bunds i den her sag

369211_16_9_large_804.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
19. sep 2018 KL.17:20

Det er helt hen i vejret, når Danske Bank ikke har været i stand til at afdække omfanget af hvidvask i banken. Det mener flere partier på Christiansborg.

Oppositionens største parti, Socialdemokratiet, kræver, at myndighederne kommer helt til bunds i sagen, uanset omkostningerne - og møder opbakning fra både Venstre, Dansk Folkeparti og SF.

"På trods af, at Danske Bank har brugt flere måneder på den her undersøgelse, er de åbenbart ikke i stand til at afklare omfanget. Nu er det regeringens ansvar overfor Folketinget at sikre, at Bagmandspolitiet har alle de nødvendige ressourcer for at komme til bunds. Den her sag er en historisk enorm skandale," siger  formand for Folketingets Erhvervsudvalg, Morten Bødskov (S).

Han understreger, at bankens egen undersøgelse heller ikke kan frikende nogen for et strafansvar.

"Det her handler om kriminalitet, og det giver sig selv, at myndighederne skal sikre sig at forfølge ethvert spor, sådan at vi kommer til bunds i den her sag, således at dem der har begået kriminalitet, kan stilles til ansvar for det," siger Morten Bødskov.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, forsikrer sin kollega om, at økonomien ikke kommer til at sætte en stopper for myndighedernes nærmere undersøgelser af sagen.

"I et retssamfund har myndighederne til formål at undersøge, hvad der kunne være kriminelle forhold. Det er ikke et spørgsmål om økonomiske ressourcer, hvorvidt Finanstilsynet og Bagmandspolitiet skal undersøge det. Vi har historisk set overført ekstra midler, hvis der har været brug for det, og det har jeg tænkt mig, at vi skal blive ved med,” siger Torsten Schack Pedersen.

Bagmandspolitiet, der officielt hedder Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), har siden august været i gang med at efterforske sagen.

Finanstilsynet har undersøgt sagen en gang, og overvejer at sætte en ny undersøgelse i gang på baggrund af de nye oplysninger.

Finanstilsynet blev advaret i 2007

Hos SF stiller finansordfører Lisbeth Bech Poulsen spørgsmålstegn ved det faktum, at Finanstilsynet allerede i 2007 blev gjort opmærksom på suspekte aktiviteter i Estland af den russiske centralbank.

"Der skal laves en tilbundsgående undersøgelse, hvor der også bliver set nærmere på Finanstilsynets rolle. Der står bl.a. i Danske Banks undersøgelse, at tilsynet har hjulpet banken i en svær situation, men hvad i alverden betyder det? Det skal vi have afdækket,” siger hun og påpeger, at ”der er rigtig mange tegn på, tilsynet ikke har fungeret godt nok.”

Erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, Hans Kristian Skibby, vil afvente Finanstilsynets redegørelse, men stiller også spørgsmålstegn ved, om tilsynet fungerer godt nok.

"Der er en lang række spørgsmål om tilsynets rolle, og hvem der kan føre tilsyn hvor, når der er tale om en udenlandsk filial osv, som jeg synes, vi mangler svar på," siger Hans Kristian Skibby.

Morten Bødskov vil "afholde" sig fra at kommentere på Finanstilsynets rolle i sagen.

"Men det er klart, at jeg har de samme spørgsmål som alle andre, der ser det her. Det er da underligt, at man ikke har grebet ind overfor det tidligere," siger han.

Grotesk af frikende sig selv


Ordførerne kritiserer også den interne advokatundersøgelse, som Bruun & Hjejle står bag, for at frikende ledelsen fra juridisk ansvar.

Undersøgelsen slår fast, at topledelsen gentagne gange har overhørt advarsler om, at der foregik noget mistænkeligt i bankens estiske afdeling. Men selv om man ikke bremsede de lyssky forretninger, har ledelsen altså ikke et juridisk ansvar, lyder det.

Men det er helt grotesk, mener SF.

"I et retssamfund sætter man jo ikke den anklagede til at undersøge sig selv. Der virker, som om Danske Bank er blevet behandlet på en anden måde end andre mindre banker ville være blevet. Der skal være lighed for loven,” siger finansordfører Lisbeth Bech Poulsen, som bakkes op af Morten Bødskov.

"En intern undersøgelse har ikke nogen som helst mulighed for at frikende nogen som helst. Det er hhv. Finanstilsynet og Bagmandspolitiet, som afgør det. Det har vi myndighederne til, og i sidste ende domstolene. Det er deres arbejde," siger han.

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby anser den interne undersøgelse som et partsindlæg i sagen fra Danske Bank.

"Det er en rapport, som er bestilt af dem, den frifinder. Så man kan jo ikke se det som andet end et partsindlæg," siger Hans Kristian Skibby.