Pia K. får vælgersmæk

Politik
Eksklusivt for kunder
08. jun 2011 KL. 7:15

"De afskaffer efterlønnen og svigter deres løfter."

Sådan lyder det fra en række tidligere DF-vælgere i en ny vælgermåling, som YouGov har foretaget for metroXpress.

Vreden over, at Dansk Folkeparti har indgået en aftale om efterlønsforringelser med regeringen og De Radikale, sender partiet ned på rekordlave 10,9 procents vælgeropbakning. Det er den dårligste måling, siden YouGov begyndte at lave vælgermålinger i februar 2008.

"Dansk Folkeparti løb en kalkuleret risiko med efterlønsaftalen. De var godt klar over, at det kunne komme til at gøre nas, og målingen bekræfter deres værste anelser," siger politisk redaktør på TV 2 Henrik Qvortrup.

Trods mange tidligere DF-vælgeres opfattelse af, at Dansk Folkeparti med efterlønsaftalen har begået løftebrud, afviser gruppeformand Kristian Thulesen Dahl, at det er tilfældet:

"Venstrefløjen og fagbevægelsens massive kampagne om, at vi skulle have begået løftebrud, er gået ind hos nogle af vores vælgere. Men man kan ikke begå løftebrud, når man før et valg siger, hvad man vil gøre efter et valg."

Mens Dansk Folkeparti får stryg for efterlønsaftalen, stormer De Radikale frem til 9,0 procent af stemmerne mod blot 6,1 procent i maj. De Radikales næstformand, Morten Østergaard, er svært tilfreds med fremgangen.

"Den type målinger giver godt humør og høj moral. Vi går både efter en efterlønsreform og en ny regering. Det kvitterer vælgerne for. Det første har vi opnået, så nu lægger vi os i selen for at få en ny statsminister," siger han og tilføjer, at målingen viser, at de, der mente, at De Radikales enegang ville svække den samlede opposition, har taget fejl.

Samlet står rød blok til en fremgang på et mandat til 95 mandater mod blå bloks 80.

Morten Østergaard, Helle Thorning-Schmidt og resten af oppositionen kan således gå på sommerferie med et komfortabelt flertal i kufferten.