Penge sat af til at fordoble aktiesparekontoen: "Vi står ved den aftale, vi har lavet"

392207_16_9_large_287.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
03. dec 2019 KL.11:00
Loftet over den omdiskuterede aktiesparekonto kan godt gå hen og blive fordoblet som planlagt næste år.

I hvert fald er De Radikale lykkedes med at få den socialdemokratiske regering til at droppe planerne om at fastlåse loftet over aktiesparekontoen i den finanslov, som sent tirsdag aften blev præsenteret med Alternativet, Enhedslisten, SF og De Radikale.

Og ifølge De Radikales Morten Østergaard betyder det, at der fortsat er råderum til at hæve det loft, som efter planen skulle stige fra 50.000 til 100.000 kr. og senere blive løftet til 200.000 kr.

"Regeringen har streget det ud af finansloven, fordi vi står ved den aftale, vi har lavet," siger Morten Østergaard.

Der har ellers været sået tvivl om aftalen, som den tidligere VLAK-regering indgik med Dansk Folkeparti og De Radikale en aktiesparekonto med et loft på 50.000 kr., der kan hæves med 50.000 kr. årligt, første gang til nytår.

Da partierne bag aftalen fortsat har flertal - selvom Socialdemokratiet har regeringsmagten - burde de kunne gennemtvinge, at loftet sættes op, selvom S er imod. Hvis de altså vil.

Og det vil Morten Østergaard prøve at få Dansk Folkeparti med på, selvom de tidligere har udvist skepsis efter manglende tilslutning til aktiesparekontoen.

Så hvis I kan samle flertal for det, så bliver loftet hævet?

"Ja, de penge, der er afsat til det, de står fortsat som i erhvervsaftalen."

Enhedslisten vil lukke ordning

Selvom en fastfrysning af loftet over aktiesparekontoen ikke er en del af finansloven for 2020, er det fortsat et klart ønske fra Enhedslisten, at der bliver set på ordningen.

"Det er ikke med vores gode vilje, at den er taget ud som finansieringskilde. Vi synes ikke, det var det største beløb i den her finanslov, der har været på bordet, og det havde været rigtig godt, at loftet ikke bare stiger og stiger over årene, for på den måde at blive en større og større skattelettelse for nogle af dem, som har mest i vores samfund," siger Pernille Skipper, der slår fast, at kampen derfor ikke er slut endnu.

"Det må vi forsøge at kæmpe ind på et andet tidspunkt," forklarer hun.