Overvismand: VK plan virker

Politik
Eksklusivt for kunder
01. mar 2011 KL. 7:01

Genopretningen af de offentlige finanser skrider langt hurtigere frem, end økonomerne hidtil har regnet med.

Det skriver dagbladet Børsen.

Overraskende nye tal fra Danmarks Statistik viser, at hvis regeringen blot fastholder det nuværende offentlige forbrug uændret gennem hele 2011, er der slet ikke brug for nye offentlige sparekure i 2011.

Det offentlige forbrug forventes i 2011 at ligge på 518,6 mia. kr. svarende til godt en fjerdedel af det danske bruttonationalprodukt.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen konstaterer, at regeringen er på vej mod at nå målene i genopretningsplanen for 2011.

"Intentionerne med genopretningsplanen er tæt på at blive indfriet for 2011. Hvis regeringen holder niveauet for det offentlige forbrug gennem 2011 i kroner og øre, så rammer regeringen målet i finanspolitikken," siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, som er professor i økonomi ved Københavns Universitet.

Udtalelserne fra overvismanden kommer, efter at Danmarks Statistik i går offentliggjorde nye tal for væksten i dansk økonomi i slutningen af 2010.

Uventet BNP-fald

Ganske vist skuffede tallene ved at vise et uventet fald i den økonomiske aktivitet i fjerde kvartal af sidste år. Tallene viste imidlertid også, at det offentlige forbrug i årets sidste kvartal faldt for andet kvartal i træk.

De nye tal fra Danmarks Statistik ændrer ikke ved, at regeringen sidste år bruge 9 mia. kr. mere end planlagt.

Cheføkonomen i Danske Bank, Steen Bocian, siger, at de netop indgåede overenskomster for de offentligt ansatte understøtter troen på, at finanspolitikken for første gang i VK’s levetid når målene for væksten i det offentlige forbrug.

Læs hele artiklen fra dagbladet Børsen