Østergaard vil blokere for S-regering uden ny økonomisk kurs

null

382385_16_9_large_781.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
03. jun 2019 KL.13:48
Få dage før danskerne går til valgstederne, skærper De Radikales partileder Morten Østergaard tonen i forhold til Socialdemokratiets økonomiske politik.

Den plan, Mette Frederiksen (S) har lagt frem mod 2025, leverer nemlig ikke flere, men færre hænder på arbejdsmarkedet. Dermed lever planen ikke op til de krav, De Radikale allerede i efteråret stillede for at støtte en ny regering.

Og derfor skærer Morten Østergaard nu ud i pap, at hvis ikke Socialdemokratiet kan levere en aftale, som øger beskæftigelsen og skaffer flere penge i det økonomiske råderum, vil han ikke alene holde sig fra at støtte Mette Frederiksen. Han vil også blokere hendes vej til statsministerposten i en dronningerunde.

“Jeg vil gerne sige det helt klart: Hvis ikke vi er for, så er vi imod. Der bliver ikke noget med at vende det døve øre eller blinde øje til. Og det bliver heller ikke sådan, at vi bare kan sige, at hvis vi nu får nogle kvoteflygtninge, så pyt med økonomien,” siger Morten Østergaard, som mandag vil lægge en ny 2030-plan frem.

Behov for reformer

De seneste ugers valgkamp er ifølge den radikale partileder trukket i en positiv retning, da både S og V har talt positivt om igen at tage kvoteflygtninge, fjerne uddannelsesloftet og lave en klimalov. Men på det økonomiske område er han langt fra tilfreds med de svar, S giver.

Den største trussel mod dansk økonomi er nemlig ifølge Morten Østergaard manglen på arbejdskraft.

"Hvis man vil kombinere lavere pensionsalder til udvalgte grupper og nej til mere udenlandsk arbejdskraft med at støtte et paradigmeskift, som vil sende arbejdende flygtninge ud af landet, så ender man jo med at gøre et stort problem større, frem for at finde en løsning," siger han og kalder det "bekymrende historieskrivning", at S går efter at indtage Statsministeriet med “ambitionen om at svække beskæftigelsen".

"Vores eneste helt ufravigelige krav er en aftale, som sætter de samlede rammer for en ny regerings arbejde. Og de rammer kan på ingen måde være, at vi svækker beskæftigelsen, og de kan på ingen måde være, at vi ikke skaffer os et øget råderum til at rette op der, hvor der er skåret ned i det offentlige," siger Morten Østergaard.

S: Hvor er din egen plan, Østergaard?

Hos Socialdemokratiet undrer de sig over, hvorfor De Radikale endnu ikke selv har en plan for at øge beskæftigelsen.

"Det er jo meget svært at forholde sig til en kritik af vores plan, når de ikke selv har fremlagt en," siger fungerende politisk ordfører, Dan Jørgensen, som også klart afviser, at S vil medvirke nye store arbejdsudbudsreformer.

Samtidig kalder han det en "uskik", at Morten Østergaard taler om, hvad der skal ske efter valget, "som om sejren allerede er hjemme".

"Vi ville da ønske, at han i stedet stod på vores side til det sidste i valgkampen for at pege på, at der er brug for en ny regering. Men han har åbenbart valgt at bruge sin energi lidt anderledes," tilføjer Dan Jørgensen.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, mener, at Morten Østergaard nu viser sit sande ansigt med krav om en "højreorienteret økonomisk politik".

"Vi stiller det krav, at vi skal kunne se os selv i retningen for en ny regering, før Socialdemokratiet kan sætte sig på ministerposterne. De Radikale kommer altså ikke til at diktere den økonomiske politik, for så gør de jo som sidst, hvor de lukkede Lars Løkke ind ad bagdøren," siger hun.

Morten Østergaard påpeger, at der kommer en 2030-plan mandag, ligesom han er med på, at de andre partier lige nu "slår sig" på hans budskab.

"Men ingen skal kunne komme og sige efter valget, at jeg ikke havde sagt, hvad betingelserne var for at opnå vores støtte," forklarer han.

LÆS OGSÅ: Analyse: Hårdt magtopgør om økonomisk retning