Østergaard kræver hurtig åbning for udenlandsk arbejdskraft

null

386018_16_9_large_863.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
14. aug 2019 KL.15:00
Flere pædagoger, mere uddannelse og flere sygeplejersker.

Det nye politiske flertal på Christiansborg har masser af idéer til at bruge penge. Og derfor er det helt afgørende hurtigt at få lukket op for mere udenlandsk arbejdskraft. Det fastslår De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, i forbindelse med partiets sommergruppemøde onsdag.

"Vores konkrete krav er, at vi får taget hul på det her med den udenlandske arbejdskraft," siger Østergaard som svar på spørgsmålet om, hvilke finansieringsforslag De Radikale stiller med til de forestående finanslovsforhandlinger.

Spørgsmålet om udenlandsk arbejdskraft er adresseret i det forståelsespapir, der danner grundlag for den nuværende socialdemokratisk ledede regering. Her står der, at virksomheder, der har em konkret mangel på arbejdskraft på minimum faglært niveau hurtigt og ubureaukratisk skal kunne tiltrække udlændinge.

Hvor meget øget udenlandsk arbejdskraft konkret vil bidrage med til finansloven er dog usikkert. 

10 mia. kr.


Forståelsespapiret fastslår også, at der skal findes op mod 10 mia. kr. i 2025 for at finansiere de mange løfter om mere velfærd. Men Morten Østergaard vil ikke lægge sig fast på, hvor mange af disse penge, der skal findes allerede på den nye regerings første finanslov.

"Vi har ikke sat et pejlemærke op for i hvor store bidder, det skal tages," siger han.

"Men når vi kigger på, hvad der er af råderum, så er det i de første år, at det er mindst. Så når ambitionsniveauet er, som det er, så er det også nu, det skal findes. Hvis vi skal have minimumsnormeringer, der lever op til de forventninger, der er skabt, så kan det ikke klares med det. råderum, der er for de kommende år.

Flyafgift


De Radikale holder sommergruppemøde i Gl. Vindinge nær Nyborg. Forud for pressemødet har partiet blandt andet lanceret et forslag om en ekstra mia. kr. til folkeskolen - uden dog at anvise hvor pengene skal komme fra. 

Morten Østergaard har også slået fast, at De Radikale vil have en afgift på flyrejser med i den socialdemokratiske regerings første finanslov. Det skal være i form af en afgift på CO2-udledningen fra fly, der letter fra Danmark, forklarer Østergaard i et interview med Politiken.

På pressemødet uddyber han, at det skal sikre, at flyselskaberne har en tilskyndelse til at udlede mindre CO2. For gør de det, vil de slippe billigere i afgift.

"Det er et eksempel på noget, vi gerne vil have indført hurtigst muligt," siger Østergaard.
 
Han oplyser, at afgiften forventes at indbringe  trekvart mia. kr. som Radikale vil bruge på den grønne omstilling.