Olieprisen banket op af norsk lockout

Politik
Eksklusivt for kunder
05. jul 2012 KL.12:21
Olieprisen stiger igen torsdag, efter at den norske olieindustri har varslet lockout af 6626 offshore-oljearbejdere.

Kl. 12 koster en tønde Nordsøolie 101,67 dollar efter en stigning på mere end 2 dollar over de seneste to timer. Det er den højeste pris på Brent-olien i de sidste fem uger.

Olieindustriens Landsforening (OLF) i Norge varslede torsdag lockout for alle medlemmer i fagforeningerne Industri Energi, SAFE og Lederne.

Det ventes at skære rundt regnet 1,2 mio. tønder bare af Statoils daglige produktion. Samtidig mister olieselskabet indtægter svarende til omkring 520 mio. norske kroner om dagen.

Statoil regner med, at det vil tage mellem en og fire dage at lukke al produktion i den norske sokkel. Lockouten gælder fra midnat tirsdag 10. juli.

"Efter at have prøvet alt, der står i vores magt, for at bidrage til en løsning, er vi nu havnet i en situation, hvor vi som ansvarlig aktør må bruge det eneste virkemiddel, vi har, for at bringe denne situationen til ophør, og det er lockout," siger OLF-forhandlingsleder Jan Hodneland ifølge norske TDN Finans.

Lockouten kommer efter en strejke blandt de offshoreansatte, der har varet siden 24. juni. Stridens kerne er pensionsalderen for arbejderne, som de kræver sat ned.


/ritzau/FINANS